Starta din resa Mina sidor

Resor till Sydafrika

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Sydafrika, kontinentens mest populära resmål, passar dig som drömmer om att uppleva fantastisk safari, makalösa vyer och landskap samt mat och dryck av hög internationell standard. Precis som vi har landet 4 årstider som är helt spegelvända våra.

Temperatur

Sommarens temperaturer når cirka 25 grader i Kapstaden, medan det i Kruger och KwaZulu-Natal ofta kan bli över 30 grader. Under vintern blir det sällan över 15 grader i Kapstaden medan norra och östra delarna av landet kan få temperaturer upp mot 20, 25 grader.

Nederbörd

I Kapstaden faller det mest regn under vintermånaderna maj-augusti medan KwaZulu-Natal har mer jämn nederbörd över året, med en liten topp under november-februari. I Kruger regnar det mindre än i övriga landet, med mer regn under sommaren än vintern.

Våra bästa Sydafrika-tips

Mer storslagen natur än den som Afrikas sydligaste land bjuder på är svårt att tänka sig. Vi har genom åren på våra resor i Sydafrika förälskat oss mer och mer med landet. Få länder har mer att erbjuda: mat, vin, stad, historia, kultur, cykling, golf, vandring, stränder, hav, lyxtåg och safari av högsta nivå. Res med oss till Sydafrika och vi kan nästa garantera att du kommer vilja komma tillbaka. En sak är helt säker, landet bjuder på så många upplevelser och fantastiska platser att en resa är för kort tid att hinna upptäcka allt. Vi delar gärna med oss av våra bästa tips om landet som har något för alla. 

Kapstaden: Världens bästa stad?

"The Mother City" bjuder på fantastiska vyer där hav möter berg. Staden bjuder på några av kontinentens vackraste stränder, trevliga vandringsleder, aktiviteter och upplevelser för alla samt resturanger, barer och cafér av hög internationell standard. Om inte staden hade legat på andra sidan av vårt runda jordklot hade det varit den optimala weekendstaden. Ett av våra viktigaste tips i staden är att inte fylla alla dina dagar med aktiviteter utan faktiskt ge er själva chansen att vara spontana, strosa runt och upptäcka staden. Läs vår guide om Kapstaden.

Åk på upptäcksfärd - hyr bil och upptäck Western Cape

Förutom att Kasptaden är en otrolig stad, kan vi varmt rekomendera att hyra bil under er vistelse runt Kaphalvön. Hyrbil ger er möjlighet att upptäcka alla vackra platser runt om Kapstaden på egen hand. Kör ut på Godahoppsudden och säg hej till pingvinerna på Boulders Beach, åk ut i vindistriktet eller kör från Camps Bay till Nordhoek via Chapmans Peak Drive i solnedgången. Att resa med hyrbil skapar en otrolig firhet till din resa, samtidigt som det är tryggt och säkert med bra vägar. Med hyrbil kan du också fortsätta resan från Kapstaden via vindistriktet längs med den världsberömda Garden Route till Port Elisabeth. Längs med Garden Route finns det massor av stopp att göra, både för vildmarks- och safariupplevelser men också vackra städer och fantastiska vyer.


De privata reservatens hemland 

I Sydafrika är det möjligt att åka på safari oavsett vart du är i landet, mest känd är nationalparken Kruger i nordöst med sina omkringliggande privata reservat. För dig som vill åka på en kortare safari och kombinera med andra upplevelser i landet finns det flera bra alternativ både på Western & Eastern Cape som längs med Durbankusten i KwaZulu-Natal. Några av våra favoriter är Gondwana Private Game Reserve längs med Garden Route och de privata reservaten i KwaZulu-Natal: Amakhosi Private Game Reserve och Thanda Private Game Reserve. Kontakta oss och berätta vad du önskar uppleva så kommer vi ta fram de bästa alternativen för dig och ditt resesällskap. 

 

KwaZulu-Natal en bortglömd pärla 

Sexton mil söder om Durban längst med kusten till Mocambique och upp till kungarikena Lesohto och Eswatini (Swaziland) sträcker sig den sydafrikanska provinsen KwaZulu-Natal. Till skillnad från Kapstaden och Western Cape, ligger kusten här vid Indiska Oceanen, vilket innebär varmare tempraturer både på land och i havet. Här kan du kombinera safari och vildamrksupplevelser med strand och bad utan att behöva flyga inrikes eller köra långa sträcker. Förutom de tidigare nämnda favoriterna Amakhosi och Thanda, bör du och ditt resesällskap spendera några nätter i Unesco-skyddade våtmarksområdet St Lucia där skyltarna längs med vägarna varnar för flodhästar istället för älg. En resa i KwaZulu-Natal avslutas antingen på någon av alla trevliga stränder eller med några dygn i Kapstaden. 

Börja planera din resa >

 

Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: innan resan >
Guide: under resan >

Dricks

Sydafrikas drickskultur är mer likt den amerikanska än den nordiska och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Självklart är det frivilligt men förväntas när du har varit nöjd med servicen. På de flesta boendena finns det en gemensam "tip-box" där du kan lämna dricks vid utcheckning. Då delar alla på boendet på din dricks, glöm inte att safariguiden förväntar sig separat dricks. På större hotell och finare lodger är det möjligt att dricksa med kort, dock tar det oftast lite längre tid tills den når personalen. Våra rekommendationer kring dricks i Sydafrika:
- Safariguide: 100-200 ZAR per person och dag
- Boenden (städpersonal & recetion): 15-20 ZAR per person och natt
- Resturanger, barer och cafeér: 10-20% av notan 
- Om ni har hyrbil och tankar: 5-10 ZAR till personen som hjälper er
- Guidade turer: 100 ZAR per person 
- Taxi/Uber: 10% av notan 

Säkerhet

I Sydafrika bör ni vara uppmärksamma och försiktiga i trafiken samt efter mörkrets inbrott och när du hanterar pengar eller värdesaker. I alla de stora städerna finns det mer och mindra trygga områden, fråga gärna oss inför er resa om ni har frågor kring säkerheten i städerna. Oftast kommer man väldigt långt med sunt förnuft.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni sover i efter mörkrets inbrott. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Sydafrika på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.


Språk

De officiella språken i Sydafrika är afrikaans, engelska, zulu, xhosa, swazi, ndebele, sydsotho, nordsotho, tsonga, tswana och venda. På hotell och turistattraktioner är det engelska som används.


Tidsskillnad 

Under vinterhalvåret ligger Sydafrika en timme före Sverige. På sommarhalvåret är det samma tid.


Valuta

Valutan i Sydafrika är Rand (ZAR). I Sydafrika går det bra att betala med kort i stort sätt överallt.


Elektronik & Adapter 

I Sydafrika har de under de senaste åren haft stora problem med elförsörjningen. Det har lett till landet genomför planerade el-avbrott för att minska belastningen på el-nätet. Detta kallar de för loadshedding, vilket sker cirka 2-4 timmar åt gången flera gånger om dagen. De flesta boendena har solceller eller generator som backup för att kunna ha igång en del el dygnet runt. På vissa boenden innebär det att lampor fungerar men inte möjlighet till laddning av elektronik och så vidare, medans vissa boenden kan hålla igång allt. För dig som vill ha koll på avbrotten rekomenderar vi att ni laddar hem ESP-Loadshedding app för information om vilka tider som gäller där ni befinner er. 

När det gäller adapter så använder Sydafrika modell M. 


Pass & Visum

Vid resa till Sydafrika ska passet vara giltigt i minst 30 dagar efter resans sista dag. Det ska finnas minst en blank sida i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Sydafrika har ingen visumplikt för svenska medborgare.


Klimat

Under våra vintermånader är det sommarmånader i Sydafrika, i området kring Kapstaden får man då uppleva varma och soliga dagar, medan man i norra delarna av landet får uppleva varma dagar som kan följas med regnskurar. Under våra sommarmånader är klimatet i Sydafrika kyligt, det kan vara kallt och förekomma en hel del regnskurar. I norra delarna av landet är det torrt och soligt under dagarna, det kan förekomma frost under nätterna. Om man planerar sol och bad under sin vistelse i Sydafrika kan det vara viktigt att tänka på att det är två stora hav som möts strax söder om Kapstaden, den kalla Atlanten möter den varma Indiska Oceanen. Ett bra tips kan vara att planera in sol & bad vid Durban (Indiska Oceanen) istället för Kapstaden (Atlanten). Inrikesflyg mellan Kapstaden och Durban ligger runt 1000 kronor. 


Internationellt körkort

Internationellt körkort rekommenderas. Skaffas enkelt via motormännens hemsida: https://msverige.se/internationellt-korkort/

 

Svenska Ambassaden i Sydafrika

Den svenska ambassaden ligger i Sydafrikas huvudstad Pretoria.

Adress
I Parioli Complex
1166 Park Street, Pretoria

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 13477
Hatfield 0028
Sydafrika

Ambassadens kontakuppgifter
Tel, fax, e-post:
Tel: +27 12 426 64 00
Fax: +27 12 426 64 64

E-post: ambassaden.pretoria@gov.se
ambassaden.pretoria-visum@gov.se

Boenden i Sydafrika

Lodger, boutique hotell, guest house och klassiska hotell, Sydafrika bjuder på ett pärlband av boenden i alla prisklasser och nivåer. Vi har bott oss igenom hela Sydafrika för att hitta de bästa alternativen. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett.

The Clarendon Fresnaye
The Portswood
Winchester Boutique Hotel
City Lodge V&A Waterfront
The Commodore
Premier Hotel
The Cape Milner
Casa Del Sonder
The Bay Hotel
Ocean View Guest House
Acorn House
Abbey Manor
Cape Paradise
Romney Park
Blackheath Lodge
Steenberg Hotel & Spa
Sandra's Guest House
Antrim House
Mount Nelson Hotel
Sundown Manor
The Twelve Apostles Hotel & Spa
Dock House Boutique Hotel
Queen Victoria Hotel
The Victoria & Alfred Hotel
Cloud 9 Boutique Hotel & Spa
The Silo Hotel
Table Bay Hotel
Radisson Blu Hotel Waterfront
La Fontaine
L’Auberge Chanteclair
Protea Hotel Franschhoek
Basse Provence
La Petite Ferme
Boschendal Wine Estate
Leeu House
Leeu Estates
Franschhoek Country House & Villas
Grande Provence
La Providence
Oude Werf
Hôtel du Vin
L'Ermitage Chateau & Villas
Babylonstoren
Mont Rochelle
Gable Manor
Le Franschhoek Hotel & Spa
Chapter House Boutique Hotel
Residence Vive La Vie
Maison Chablis
Mont d’Or Franschhoek
Avondrood Guest House
Simbavati Cederberg Ridge
Ashbourne House
De Zeekoe
Milkwood Manor
Knysna Hollow
Gondwana Family Lodge
Tilney Manor
Dwyka Tented Lodge
Gondwana Tented Eco Camp
Kwena Lodge
Kwena Villas
Kariega Main Lodge
Ocean Bay Guest House
Windsor Hotel
Abalone Lodge
Mosaic Lagoon Lodge
Grootbos Private Nature Reserve
Periwinkle Lodge
The Manor House
Rosenhof Country House
Lentaba Lodge
Mjejane River Lodge
Hoyo Hoyo
Imbali
Hamilton Tented Lodge
Lukimbi
Idube
Siviti Lodge
Sabi Sabi Bush Lodge
Sabi Sabi Earth Lodge
Rhino Post Lodge
Plains Camp
Kambaku Safari Lodge
Kambaku River Sands
Sabi Sabi Little Bush Camp
Sabi Sabi Selati Lodge
Kirkman's Kamp
Ngala Safari Lodge
Kings Camp
Leopard Hills Lodge
Singita Sweni Lodge
Singita Lebombo Lodge
Singita Lembobo Villa
Nkomazi Private Game Reserve
Protea Hotel
Sandals Guest House
The Oyster Box
Sala Beach House
Thonga Beach Lodge
St Lucia Kingfisher Lodge
Amakhosi Safari Lodge
Thanda Tented Camp
Thanda Safari Lodge
Phinda Mountain Lodge
Phinda Forest Lodge
Phinda Zuka Lodge
Teremok Lodge
Pullman Suite
Deluxe Suite
Royal Suite
The Peech
City Lodge OR Tambo
Garden Court Sandton City
The Residence Boutique Hotel
Sanctuary Mandela
Lush Private Lodge
Black Rhino Game Lodge
Rissington Inn
Hippo Hollow Country Estate
Nut Grove Manor
Singita Ebony Lodge
Singita Ebony Villa
Oliver's
Tintswalo Family Camp
Safari Plains
Mabula Game Lodge
Kwafubesi Tented Safari Camp
Madikwe Hills Private Game Lodge
Radisson Safari Hoedspruit