Ellinor: Dykning på Zanzibar
Efter några underbara dagar med safari i Selous Game Reserve och möten med de vilda djuren på savannen, var det dags att möta ett helt annat djurliv under ytan, genom dykning vid Zanzibars korallrev.
Zanzibars dykning är i världsklass och är känt för sina vackra korallrev. De är hem till över 400 olika typer av revfiskar, sköldpaddor, delfiner och andra marina djur. Är man på Zanzibar från juli till oktober har man också chans att få se knölvalarnas migration till Madagaskar. När det väl blev dags för vårt första dyk på Zanzibars nordöstra kust, gjorde vi en check på vår utrustning och hoppade i vattnet, alla var taggade. Vi signalerade att vi var okej, och tömde därefter dykvästen på luft och sjönk ner under ytan. Det dröjde inte mer än fem minuter innan det kom en flock på sju delfiner som harmoniskt simmade förbi, rakt framför ögonen på oss. Vi blev som förstenade och tvungna att stanna upp ett ögonblick för smälta det som just hände.
Denna dive site heter Kichwani och ligger precis utanför ön Mnemba, och här finns en stor korallvägg med ett djup från omkring 2 m ner till 30 m. Här finns det gott om vackra koraller och tillgång till fantastisk mackrodykning. Jag fick se ett antal olika nakensnäckor, trumpetfiskar, drakfiskar och muränor. Eftersom revet är så ytligt på sina ställen så passar det också bra att snorkla.
När det är säsong finns det också goda möjligheter att få se valhaj utanför Zanzibars kust, vilka rör sig mycket vid Afrikas östkust.
Efter ett superbra första dyk blev det dags att åka till dive siten Wattabomi. Wattabomi är ett bra rev för alla dykare, lika väl nybörjare som erfarna. Lutningen på revet är inte så brant, så man kan välja själv om man vill hålla sig lite djupare eller grundare beroende på erfarenhet och smak. Här finns också gott om kasmirasnappers, som är en typisk fisk för Zanzibar - när vi dök här så simmade de runt i stora stim. I Wattabomi ligger korallerna i stora block och bildar ett stort hem för den gröna sköldpaddan. Är man nyfiken på att få se sköldpaddor så är det här man ska dyka.
Jag gjorde även två dyk i närheten av hotellet, där man fick se en helt fantastisk växtlighet med mycket koraller och livfulla färger. Dive siten hette Shindano, och här såg jag säkert fyra olika bläckfiskar som försökte gömma sig. Här fanns det även gott om krokodilfiskar och skorpionfiskar. Området erbjuder också väldigt bra macrodykning och småfiskliv.
Vår instruktör berättade att de hade skymtat en jättestor val där vi skulle dyka, så mina förväntningar var ganska stora. Men tyvärr hade vi inte turen med oss att få se den.
Mitt sista dyk på Zanzibar gjorde jag på en dive site som heter Cuipis. Här var vattnet lite mer strömt än på de andra ställena, men det gjorde mig ingenting, bara jag tog det lugnt och hade koll på balansen så gick det bra. I Cuipis såg jag många blåprickiga rockor som simmade och gömde sig i sanden. I Cupisområdet ska det också finns stora stim med barracudor, men tyvärr såg vi inga denna dag. Här fanns det också många muränor och kasmirasnappers.
Efter mina dyk på Zanzibar kände jag mig verkligen glad för allt jag fått uppleva! Jag tror och hoppas att jag en dag kommer återvända till Zanzibar för att få uppleva ännu mer av det marina livet.
Är du nyfiken på att resa till den här vackra ön så läs gärna mer om Safariresors härliga resor till Zanzibar eller spana in ett urval av våra resor nedan.
“Efter mina dyk på Zanzibar kände jag mig verkligen glad för allt jag fått uppleva! Jag tror och hoppas att jag en dag kommer återvända till Zanzibar för att få uppleva ännu mer av det marina livet.”