Starta din resa Mina sidor
Reseberättelse

Josef: Gorilla Trekking i Mount Gahinga, Uganda

Sedan min premiärresan till Serengeti 2011 så har drömmen om bergsgorillorna alltid funnits där. Att sitta i en safarijeep på Serengetis slätter och blicka ut över horder av gnuer, zebror, gaseller och antiloper är en häftig upplevelse. Att sedan komma nära lejon, leoparder, elefanter, giraffer, flodhästar och, om man har tur, noshörningar är ännu ett steg upp på upplevelsetrappan. Hur ska man kunna slå eller ens kunna upprepa känslan som man får första gången på savannen?

Det givna svaret för mig har alltid varit: bergsgorillorna i Uganda, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. I juni 2018 var det äntligen dags att resa till Uganda för att få uppleva dessa mäktiga djur. Under fem dagar skulle jag och Markus få uppleva Ugandas natur och vildmark med höjdpunkten att besöka en gorillafamilj i Mount Gahinga nationalpark. Innan ni får ta del av en reseberättelse från äventyret känns det inte mer än rätt att ge lite information kring gorilla turismen. 

Idag lever bergsgorillorna i två olika områden, Bwindi Nationalpark i Uganda samt i Virungabergens skogar som delas av Rwanda, Uganda och DR Kongo. Gorillorna lever i familjegrupper som består av en ledande silverrygg, alfahanne, ett antal honor, deras ungar och eventuellt ett par ungs silverryggar. Arten är hotad, men har under 10-talet återigen ökat i antal och mellan åren 2012 och 2018 ökade beståndet med ca 25% enligt WWF. Gorillaturismen är väldigt reglerad, bland annat gäller följande:  

  • Endast ett fåtal av de ca 80 gorilla familjerna i Bwindi & Virungabergen får besökas av turister. 
  • Varje dag får endast en grupp på 10 personer besöka en gorillafamilj, och gruppen får endast besöka gorillorna under en timme. 
  • Under besöket ska man hålla sig minst 10 meter avstånd till gorillorna (detta är dock svårare sagt än gjort då gorillorna ofta är nyfikna på besökarna).
  • Precis som i dessa tider med covid-19 gäller också. Minsta sjukdomssymptom = stanna hemma. 
  • Endast tillståndet att få besöka gorillorna kostar i Uganda 700 – 900 dollar per person beroende på säsong. I Rwanda kostar det hela 1500 dollar. En stor del av dessa pengar går oavkortat till att skydda gorillorna och de områden de lever i.

Nu tillbaka till vår resa 2018:
Efter en lång flygresa landade vi på Entebbe International Airport som ligger vid Victoriasjön och precis utanför landets huvudstad Kampala. När vi kliver av flyget så förväntar jag mig att mötas av den sedvanliga värme- och luftfuktighetschocken, men klimatet är mer likt en fin svensk sommardag. Varmt, men torrt, vilket beror på att landet ligger på höjder över 1200 meter över havet. Vi börjar vår resa med en natt på vårt lilla hotell i Entebbe som ligger vid Viktoriasjöns strand. Eftermiddagen gick åt till att besöka hotell runt om och i Entebbe och avslutades sedan på hotellets strandrestaurang under en stjärnklar afrikansk himmel. 

Dag två väntade en tidig morgon och en snabb frukost innan vi kördes tillbaka till flygplatsen för att åka safari flyg till Kisoro som ligger i sydvästra Uganda nära gränsen till Rwanda och DR Kongo. När vi landat kördes vi av vår guide till vårt boende vid Lake Muhele. Det var fantastiskt att vara tillbaka på den afrikanska landsbygden och Ugandas natur är vacker. Naturen är betydligt grönare, kulligare än i Serengeti och man förstår att jorden här är bördig och bra för bönderna. Landet består också av mängder av sjöar vilket tillsammans med de gröna kullarna gör naturen storslagen. Vi bodde vackert med utsikt över sjön och använde dagen till att utforska boendets närområde, eftermiddagen avslutades med en kanottur på sjön. Förutom gorillor och schimpanser är Uganda just känt för sin natur och sitt rika fågelliv. Dessutom erbjuder såklart landet precis som Kenya och Tanzania fantastisk safari. Med betydligt färre turister än Kenya & Tanzania så erbjuder Uganda en upplevelse som kan rekommenderas. 

Ugandas gröna och kulliga landsbygd.

Efter en trevlig frukost var det återigen dags för en kort resa under förmiddagen. Vår guide kör oss från vårt boende till Mount Gahinga Gorilla National Park, resan går genom den ugandiska landsbygden och jag trollslås av livet som pågår utanför bilfönstret. De flesta ugandierna lever på sitt jordbruk och säljer sina grödor längs vägen. När vi kört i 45 minuter så börjar det dyka upp allt fler människor på vägen, gåendes eller cyklandes med hinkar eller andra stora behållare. Vår guide berättar för oss, att just denna by inte har någon egen brunn utan den närmaste brunnen finns ett par kilometer bort, på andra sidan gränsen till DR Kongo. Varje dag får människorna därför ta sig igenom gränskontrollen till DR Kongo för att hämta vatten för att sedan konka sig tillbaka genom gränskontrollen till Uganda. Vid gränskontrollen sker två kontroller först från ugandiska militären och sen från DR Kongos militär. Efter att behållarna är fyllda sker denna procedur igen på vägen tillbaka. Ett liv och en procedur som är svårt för mig att ta in samtidigt som respekten för det liv som människorna på den afrikanska landsbygden lever, växer sig än starkare. 

Under dagarna i Uganda träffade vi massvis av trevliga människor. Dessa tre män kämpade sig uppför en backe med hjälp av en trehjuling helt bygd i trä. Mount Mount Gahinga Lodge, en fantastisk lodge vid bergets fot.

Runt lunch tid når vi vårt boende som ligger högt belägget med utsikt över Mount Gahinga och över Ugandas vilda kulliga landskap. Lodgen vi bodde på drivs av Volcanosafaris som har tre lodger i Uganda och en i Rwanda, förutom fantastiska boenden driver de en mängd olika sociala projekt. Bland har de byggt en liten by till Ugandas ursprungsbefolkning Batwa precis utanför parkens gränser. Innan Mount Gahinga klassades som nationalpark levde Batwafolket som nomader i skogarna, när de inte längre kan leva i nationalparken har de fått möjlighet att leva i utkanten av den. Boendet håller hög nivå, lodgen består endast av 8 rum som vart och ett ligger i en egen stuga, smakfullt inredda med öppen spis, trevligt badrum och en liten veranda. Alla rum har en egen personlig butler som bland annat väcker gästerna med nybryggt kaffe på morgonen, förbereder elden under middagen så elden är igång när man kommer tillbaka till rummet. Dessutom kan de ta med en på en guidad tur runt hotellets närområde. Vi fick en fantastisk kille, Gerald, som tog hand om oss under dessa två dagar och bland annat fixade så att vi fick titta på Sveriges möte med Tyskland i fotbolls vm i parkvakternas umgängesrum. Tillsammans med 10 parkvakter fick vi se Sverige förlora i slutminuterna. Kvällen avslutades med en fantastisk middag som vi delade runt ett stort bord tillsammans med lodgens övriga gäster innan vi somnade i vår stuga till knastret från brasan. 

“Högre puls än vad jag hade när silverryggen Mark endast går en halvmeter ifrån mig, har jag nog aldrig haft. Ett av livets häftigaste ögonblick.”

Josef
Jag (i vitt)  tillsammans med parkvakterna som kollade på Sverige - Tyskland tillsammans. Till höger i väst, vår trevlige butler Gerald.

Dag fyra var det då äntligen dags för resans höjdpunkt: Gorilla Trekking. Efter en stadig frukost packade vi ner vatten och lodgens lunchpaket i våra ryggsäckar innan vi blev körda den korta biten till uppsamlingsplatsen. Efter en kort presentations runda med våra guider samt parkvakterna som skulle vandra med oss började vi vandra in i skogen. Guiderna har under en gorillaspårning kontakt med en förtrupp som börjar spåra gorillorna från den plats man lämnat dem dagen innan. På så vis ökar möjligheterna att få se gorillorna markant, även om man självklart inte kan lova det till 100% så är chanserna mycket goda. Vandringen går genom ganska snårig skog, i skogen lever flera olika djur: bland annat antiloper, bufflar och guldmarkattor. Efter att vandrat i ca 2 timmar märker vi på guiderna att spänningen ökar, med machete slår vi oss fram genom ett snårigt buskage, helt plötsligt knuffar busken oss tillbaka, snabbt backar vi och tar en annan väg runt busken och jag får för första gången i mitt liv möta en fullvuxen gorillahanne - en silverrygg.   

En bebisgorilla är också ett magiskt möte.

Under en timmes tid får vi sedan observera gorillorna på ca 10 meteravstånd, gorillorna brydde sig såklart inte om avstånd och rätt som det var hade man en gorilla bara någon meter ifrån sig. Vi fick besöka gorillafamiljen Nyakagezi som leds av fadern Mark. Familjen består av ytterligare 3 stycken silverryggar, 2 honor och 3 ungar. Under timmen, som snarare kändes som en dag lämnar aldrig adrenalinet kroppen, att befinna sig nära dessa stora, tunga och ståtliga djur är magiskt. Vid flera tillfällen står vi bara och håller andan. Gorillorna äter, slänger sig mellan grenar, vilar, busar och går runt oss samtidigt som kamerorna går varma och vi följer varje steg. Två av de mäktigaste upplevelserna från dagen var:

  • När silverryggen Mark går endast en halvmeter ifrån oss, högre puls har jag nog aldrig haft.
  • När den näst äldsta hanen Ndugutse reser sig på sina ben och slår sig med händerna på bröstet och ger ifrån sig ett ordentligt vrål. 
​Mark sitter och tar det lugnt.

Efter avslutad timme började vandringen tillbaka till lodgen, där en trevlig middag avslutade vår vistelse. Nästkommande morogon lämnade vi lodgen och påbörjade resan hem till Sverige. Gorilla spårning i Uganda är utan tvekan en av mitt livs häftigaste upplevelser, att komma så nära dessa mäktiga djur i deras hemmiljö är fantastiskt och är svårt att beskriva. Gorilla spårning är ett väldigt bra alternativ för alla er som gillar spänning och är intresserade av djur och natur. Samtidigt är det verkligen en resa som gör mycket gott, många ugandier lever på de pengar som turismen drar in och skyddet av gorilla bestånden i Uganda, Rwanda och DR Kongo är helt beroende av de pengar som turistnäringen inbringar. Gorillaspårning kan enkelt kombineras med klassiska safariupplevelser i Uganda eller med sol & bad på Zanzibar. 

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.