Starta din resa Mina sidor

Resor till Kenya

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Kenya, i Östafrika, är känt för sin mångfaldiga natur, vilda djur och kultur. Landet erbjuder allt från savann och nationalparker till vackra stränder vid Indiska oceanen. Nairobi är huvudstaden och landets största stad. Kenyas rika kulturarv och vilda djurliv gör det till en populär turistdestination.

Temperatur

Kenya har ett mångfaldigt klimat, från tropisk värme vid kusten till svalare temperaturer i höglandet. Medeltemperaturen varierar från 20°C i Nairobi till 30°C i Mombasa.

Nederbörd

Nederbördsnivåerna i Kenya varierar beroende på region. Kustområdena får mest regn, medan de torra norra delarna har låg nederbörd. Regnsäsongen är vanligtvis från mars till maj och oktober till december.

Våra bästa Kenya-tips

Kenya betraktas som safarins födelseplats - ordet safari betyder "resa" på swahili. Landet erbjuder allt från savanner och nationalparker till vackra stränder vid Indiska oceanen. Kenyanernas gästfrihet och landets otroliga natur gör det till en fantastisk destination!

 

Spektakulära Masai Mara

Masai Mara är en av världens mest kända naturområden. Tillsammans med Serengeti bildar det världens rikaste ekosystem. Från juli till september kan du få en förstklassig plats för den stora migrationen och de spektakulära flodkorsningarna, när stora hjordar av gnuer och zebror korsar över till Masai Mara från Serengeti. Kombinera gärna Masai Mara med Lake Naivasha, Lake Nakuru eller Aberdare för en varierad vildmarksupplevelse.

 

Amboseli - safari i skuggan av Kilimanjaro

Tanzania har berget, men Kenya har utsikten. Amboseli är kanske världens mest ikoniska safaripark. Njut av safari i vacker natur med mäktiga Kilimanjaro i bakgrunden. Parken är också känd för sina stora elefanthjordar och är en viktig park för bevaring och forskning om elefanter. Fortsätt gärna genom lavalandet till Tsavo West och kom nära elefanterna i Salt Lick. Tvätta av safaridammet på Diani Beach.

 

Upplev sällsynta djurarter i Samburu

Det karga Samburu är särskilt känt för sällsynta djur som Grevyzebra, Somali-giraff, giraffantilop och oryx. Många av dessa djur finns endast här och är unika för Samburu. Få en unik safarupplevelse i detta majestätiska ökenlandskap. Samburu går utmärkt att kombinera med Ol Pejeta Conservancy och Lake Nakuru National Park, två parker som är särskilt kända för att vara fristäder för noshörningar.

 

Kenyas kust

Kenyas kust är lika unik och mångsidig som resten av landet. Här hittar du allt från orörda Lamu där tiden har stått stilla, till livliga Diani Beach som erbjuder allt du kan drömma om av aktiviteter.

Börja planera din resa >

 

Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: innan resan >
Guide: under resan >

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Kenya, dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/Lodger/Camper finns en gemensam ”tips box", här kan ni lämna dricks vid avresa.
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 1-5 USD per natt

Säkerhet

Befinner du dig i städer i Kenya såsom Nairobi eller Mombasa är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten.

Läs mer om säkerheten i Kenya på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser är trygga.

Språk
Kenyas nationalspråk är engelska och swahili.

Tidsskillnad 

Kenya är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Valuta

Valutan i Kenya heter Kenyansk shilling (KSH), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Kenyansk Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på flygplatsen, i Nairobi eller i andra städer. Det går också bra att betala med USD under hela resan. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollarsedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotellen/lodger och camper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång med tillräckligt av kontanter.

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, det innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.  

Adapter behövs till Kenya och de använder sig av en typ G plug. Samma som i Storbritannien.

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Kenya har elektroniskt visum. Här kan ni ansöka om visumet som förskottsbetalas med kreditkort. Viseringsavgiften är USD 50 plus en serviceavgift på USD 1. Efter registreringen på hemsidan tar det omkring 7 dagar innan visumet utfärdas. Det elektroniska visumet ska skrivas ut och tas med tillsammans med passet och visas upp vid ankomsten till Kenya.

Klimat

Kenya har ett mycket tropiskt och härligt klimat, längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna i flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser från hotell och lodger.

Svenska ambassaden i Kenya

Postadress:
Embassy of Sweden
PO Box 30600

00100 Nairobi
Kenya

Adress:
United Nations Crescent, Gigiri
Nairobi

Tel Växel:
+254 (0)709 96 4000

E-post:
ambassaden.nairobi@gov.se

Akuta konsulära ärenden

Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 
+254 (0)709 96 4000 och slå 0 eller ring +46 (0)8 405 5005 för att kopplas till jourhavande tjänsteman. 

Boenden i Kenya

Det har tagit oss många år att hitta Kenyas absolut bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt på savannen. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. 

Tamarind Tree Hotel
Karen Gables Hotel
Hemingways Nairobi
Hilton Garden Inn Nairobi Airport
Eka Hotel
DoubleTree by Hilton
Crowne Plaza Jomo Kenyatta
Giraffe Manor
Emakoko
Tribe
Emara Ole-Sereni
Karen Blixen Coffee Garden & Cottages
Lake Naivasha Sopa Lodge
Loldia House
Lake Naivasha Simba Lodge
Enashipai Resort & Spa
Base Camp Masai Mara
Loyk Mara Camp
Entim Mara Camp
Eagle View
Mara Crossing
Mara Sand River
Mara Simba Lodge
Mara Maisha Camp
Leopard Hill
Sanctuary Olonana
Kichwa Tembo Tented Camp
Olengoti Eco Safari Camp
Lerai Safari Camp
Zebra Plains Mara Camp
Ilkeliani Camp
Elephant Pepper Camp
Governor's Camp
Bateleur Camp
Angama Safari Camp
Angama Mara Lodge
Kicheche Valley
Kicheche Mara
Cottar's 1920s Camp
Mara Engai Wilderness Lodge
Ishara
Entumoto Main Camp
Mara Plains Camp
Mara Serena Safari Lodge
Little Governors' Camp
Mara Intrepids Camp
Naboisho Camp
Saruni Mara
Richard's River Camp
Mara Bushtops
Naibor Camp
Hemingways Ol Seki Mara
Rekero Camp
Porini Mara Camps
Offbeat Mara
Mara Sopa Lodge
Neptune Mara Rianta
Malaika Camp
Ashnil Mara Camp
Kibo Safari Camp
Tulia Amboseli
Tawi Lodge
Angama Amboseli
Tortilis Camp Amboseli
Ol Tukai Lodge
Amboseli Serena Safari Lodge
Amboseli Sopa Lodge
Kilaguni Safari Lodge
Salt Lick Game Lodge
Ashnil Aruba Safari Lodge
Hildana Lodge
Lion's Bluff
Voyager Ziwani
Severin Safari Camp
Finch Hattons Luxury Tented Camp
Satao Camp
Ngulia Safari Lodge
Doa Doa Safari Camp
Sands at Nomad
Chale Island
Waterlovers
Kobe Suite
Sandies Tropical Village
Malindi Dream Gardens
Pinewood
Kinondo Kwetu
Che Shale
Leopard Beach Resort
Southern Palms
Lonno Lodge
Diamonds Dream of Africa
Mida Creek
Jacaranda Indian Ocean Beach Resort
Lala Galu
Marula House on The Beach
Diamonds Leisure Beach & Golf Resort
Temple Point
Boxo Diani
Diani Sea Lodge
Hotel English Point Marina & Spa
Lazy Days Kenya
My Amani Villa - 10 sängplatser
Zuri Villa - 12 sängplatser
Beach House Maya Kobe - 8 (12) sängplatser
Peponi
The Majlis
Sasaab
Elephant Bedroom
Intrepids Camp
Samburu Intrepids Tented Camp
Samburu Simba
Lewa Wilderness Lodge
Surana Buffalo Springs
Saruni Samburu
Ashnil Samburu Camp
Sarova Shaba Game Lodge
Joy's Camp
Samburu Sopa Lodge
Soroi Larsens Camp
Flamingo Hill
The Cliff
Lake Nakuru Lodge
Sweetwaters Camp
The Ark
Aberdare Country Club
Loisaba Tented Camp
Kifaru House
Lewa Safari Camp
Borana Lodge
Lengishu
Kicheche Laikipia Camp
Ol Jogi Home
Olepangi Farm
Karisia Walking Safaris
Segera Retreat
Ol Pejeta Bush Camp
Ol Lentille
Sirikoi Lodge
Sabuk Lodge