Starta din resa Mina sidor

Resor till Kilimanjaro

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Kilimanjaro, med sin storlek och höga höjd, sträcker sig genom flera klimatzoner på grund av att höjden varierar väldigt mycket på berget. Det här betyder att vegetationen och klimatet pendlar mellan tropisk savann, regnskog och hedlandskap för att sedan gå över till alpin öken och glaciärlandskap.

Temperatur

Då större delen av bestigningen sker på hög höjd kan det bli riktigt kallt med temperaturer ner mot hela 25 minusgrader. När solen är framme kan det däremot bli väldigt varmt med upp till 25 grader. Temperaturen kan variera kraftigt under en och samma dag på berget beroende på vädret.

Nederbörd

Från januari till mars är solen ofta framme på morgon och eftermiddag. Juni-augusti brukar erbjuda ett klarare och kallare väder. September och oktober kan bli mildare och skapa molntäcken under trädgränserna, men med fri sikt på de högre höjderna. Under november och december kan vädret variera.

Våra bästa Kilimanjaro-tips

Tänk dig att efter 6 dagar och en hel natts vandring äntligen se solen gå upp över horisonten samtidigt som du för första gången kan se Kilimanjaros kraterkant inom räckhåll. Att efter så många dagars tuff vandring äntligen komma upp på kanten och få se ut över molnen och känna den friska luften på Afrikas tak. 

Att bestiga Kilimanjaro är en otrolig bedrift och ett äventyr ni aldrig kommer glömma. Att dela denna upplevelse tillsammans med nära och kära och med guiderna som hjälper er upp, är en unik och svårslagen upplevelse.

 

Machamerutten: Pole Pole på vägen till Kilimanjaros topp

"Pole Pole" är swahili och betyder sakta sakta. Det är tempot ni kommer hålla medan ni bestiger Kilimanjaro. Machamerutten på sju dagar är den rutten vi rekommenderar mest då det är en dag extra jämfört med de andra rutterna och det är bra för acklimatisering. Ni börjar vandringen vid Machame gate på ungefär 1800 meter över havet och ökar successivt höjden dag för dag. Gå högt och sov lågt är det ordspråk som används på Kilimanjaro.


After hike på Zanzibar

Efter en fantastisk vecka på berget med tuff vandring och långa dagar kan det vara skönt att låta kroppen vila. En kombination vi rekommenderar är att förlänga resan med några dagar på paradisön Zanzibar. Här kan ni njuta av kritvita stränder, turkost vatten och god mat och dryck. Många av våra rekommenderade boenden erbjuder även spa och vad passar bättre än en massage när ni precis har bestigit Afrikas högsta berg?

På Zanzibar finns det också flera härliga utflykter om ni känner för att hitta på någon aktivitet under er vistelse. Kryddsafari, snorkling eller ett besök i Stone Town är ett perfekt sätt att upptäcka ön lite mer. 

Safari ger er den kompletta Afrika-upplevelsen

För er som inte känner er klara efter Kilimanjaro och vill upptäcka mer av Tanzania rekommenderar vi några dagars safari. Att åka på safari är en otroligt spännande upplevelse och att få se de vilda och exotiska djuren i sitt naturliga habitat är fantastiskt. 

Tarangire National Park är en spektakulär park med fin natur och goda chanser att få se många djur. Tarangire är speciellt känd för sina många elefanter och ståtliga baobabträd. 

Börja planera din resa >


Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: innan resan >
Guide: under resan >

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Tanzania. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Dricks ges till huvudguiden efter avslutad bestigning vid ankomst till Moshi.
- Dricks till guider och bärare: 350 USD per person

För er som reser vidare på safari och eller till Zanzibar efter Kilimanjaro rekommenderar vi att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip box” där ni kan lämna dricks vid avresa.
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 1-5 USD per rum per natt 

Säkerhet på berget

Vi lägger upp våra bestigningar med stort fokus på säkerhet trots detta går det inte att garantera att oönskade händelser inte inträffar. Våra huvudguider finns för att hjälpa er om det skulle vara så att något problem uppstår. Om det är någon deltagare som behöver avbryta bestigningen följs denne ner för berget, eventuella extra boendekostnader står resenären själv för. På alla camper finns det ett förstahjälpen team. Guiderna har också kommunikation med vårt team i Moshi som kommunicerar med oss. Vi tecknar försäkring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap. Som resenär är du skyldig att teckna en fullgod reseförsäkring.

Säkerhet i Tanzania 

Befinner du dig i städer i Tanzania såsom Arusha eller Dar es Salaam är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten.

Läs mer om säkerheten i Tanzania på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.

Klimat på Kilimanjaro

​Kilimanjaro sträcker sig genom flera klimatzoner pga den varierade höjden. Det här betyder att vegetationen och klimatet pendlar mellan tropisk savann, regnskog, hedlandskap, för att sedan gå över till alpin öken och glaciär. Generellt kan man säga att regnskogen dominerar områderna mellan 1200 - och 2700 m ö h, hedlandskap mellan 2700 - och 3500 m ö h, den alpina öknen mellan 3500 - och 5000 m ö h, och därefter är det snö och is. 

Då större delen av bestigningen sker på högre höjder så kan det bli riktigt kallt, med en temperatur ner mot hela 25 minusgrader. Och oavsett under vilken årstid ni reser så finns det alltid chans till nederbörd med både snö och regn.

Mellan januari och mars är solen ofta framme under morgonen och senare på eftermiddagen. Perioden mellan juni och augusti brukar erbjuda ett klarare och kallare väder. September och oktober brukar ofta bli mildare och skapa molntäcken under trädgränserna, men med fri sikt på de högre höjderna. Under november och december kan vädret variera. Man bör undvika att bestiga Kilimanjaro under den stora regnperioden som infaller april och maj. 

Klimat i Tanzania

Tanzania har ett mycket tropiskt och härligt klimat, längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Tanzania är juli – september/oktober. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till mars är de varmaste månaderna i Tanzania.

Teamet

Under en bestigning har ni en privat huvudguide, egen kock och ett team med bärare. Våra huvudguider har många års erfarenhet av att guida bestigningar på Kilimanjaro. Hela teamet finns till för er under er bestigning. Det är krav från myndigheterna i Tanzania att alla guider ska vara certifierade, en trygghet för er som bestiger Kilimanjaro.

Mat och vatten

Alla måltider ingår på Kilimanjaro. Maten är god och välsmakande och menyn tillfredsställer det energibehov som behövs under vandringen på Kilimanjaro. 

Så här kan menyn på Kilimanjaro se ut:
Deltagarna väcks med varm dricka, te eller kaffe på sängen.
Frukost med bröd, diverse pålägg, stekt ägg, korv och havregrynsgröt.
 Dricka består av te, kaffe, varm choklad och vatten.
Middagen består av soppa, huvudrätten kan bestå av potatis, kyckling och grönsaker.

Om du har behov av särskild diet är det möjligt för oss att arrangera och tillmötesgå dina behov. Meddela oss detta vid bokning. 

Vatten:
Första dagen på berget får våra bestigare 3 liter vatten var. Resten av bestigningen finns det tillgång till den mängd vatten som man behöver, kom ihåg att dricka mycket. Vattnet som ni får tillgång till under bestigningen hämtas från fjällbäckar på berget, vattnet kokas och filtreras tills det är färdigt att drickas.

Boende

Beroende på vilken rutt ni väljer bor ni antingen i stugor eller tält. Två personer bor i ett tremanstält av god kvalitet. Före och efter bestigningen bor ni på hotell i Moshi av god standard.

Språk

Tanzanias nationalspråk är engelska och swahili.

Tidsskillnad 

Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Valuta

Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med US dollar. Tanzanian Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha, Stone Town på Zanzibar eller någon annan mindre stad. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer, 1-5 dollar sedlar, då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

I Tanzania använder de sig av uttag Typ G, även kallad brittisk modell.

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns någraskador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas via Tanzanias e-visa service. Den officiella sidan hittar ni här. 

Förberedelser

Det är en stor fördel om du har erfarenheter av att vara ute och vandra i skog och mark. För att delta på en bestigning bör du vara i god fysisk form, och van vid att vara ute i naturen. Inför en bestigning kan det vara bra att förbereda sig både fysiskt och psykiskt, detta gör du bland annat genom långa vandringar, leta gärna efter områden med branta stigningar. En tränad kropp är alltid bättre förberedd än en otränad, samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det inte går att veta i förväg hur man reagerar på att befinna sig på hög höjd.

Infrastrukturskatt

På Zanzibar har myndigheterna infört en infrastrukturskatt på hotellövernattningar. Alla hotell måste ta ut extra skatt som betalas direkt till hotellet vid incheckning. Pris per person och natt är mellan 3-5 USD beroende på hotellets standard.

Svenska Ambassaden

Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.
Adress: Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman. 

Boenden i Kilimanjaro

Duktiga guider, god mat och bra tält är otroligt viktigt när du bestiger Kilimanjaro. När du bestiger Kilimajaro kan du bo i stuga eller i tält, beroende på vilken rutt du går. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. 

Tält Kilimanjaro
Stugor Kilimanjaro

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.