Starta din resa Mina sidor

Resor till Rwanda

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Rwanda är ett litet paradis i Östafrika, med sina mystiska regnskogar, dramatiska vulkaner och spektakulära insjöar väntar svårslagna upplevelser. En extraordinär destination som erbjuder möte med landets bergsgorillor och upplevelser mitt i Afrikas hjärta.

Temperatur

Att Rwanda ligger vid ekvatorn skapar behagliga temperaturer och ett härligt klimat året om. I det norra höglandet är det svalare, medan andra delar av landet omfamnar ett mer tropiskt klimat. Upptäck Rwandas varierande landskap och upplev dess vackra natur.

Nederbörd

Rwanda har två regnperioder årligen – mars till maj och oktober till november. Dessa regn ger näring åt landets frodiga landskap och biologiska mångfald. Under torrperioderna, januari-februari och juni-september, är nederbörden minimal. Oavsett när du väljer att resa bjuder Rwanda på fina upplevelser.

Våra bästa Rwanda-tips

Rwanda, känt som "Landet med tusen kullar", är en gömd pärla i östra Centralafrika. Landet erbjuder fantastiska upplevelser, vackert och böljande landskap, och har visat en otrolig förmåga till återhämtning efter turbulenta tider. Med en yta något mindre än Dalarna och en befolkning på omkring 12 miljoner, är Rwanda Afrikas mest folktäta land.

Landskapet i Rwanda lämnar ingen oberörd. Här möts du av ett böljande landskap, kuperade terränger med gröna åkerfält och vackra insjöar. I nordväst reser sig Virungabergen majestätiskt, vars toppar når över 4 000 meter. Rwanda erbjuder inte bara vacker natur utan även möjligheten till en unik och spännande upplevelse - att stå ansikte mot ansikte med bergsgorillor.


Möt Rwandas bergsgorillor - Virungabergens konung

Rwanda är känt för sina mäktiga bergsgorillor, och en av de häftigaste aktiviteterna som erbjuds i Rwanda är gorilla trekking i Volcanoes National Park. Följ med erfarna guider och spåra gorillafamiljer i deras naturliga livsmiljö.

Det är en unik och emotionell upplevelse att få se dessa majestätiska varelser på nära håll.

 

Besök museet i Kigali - en mörk historia med hopp

Rwanda har under årens lopp fått bearbeta det hemska och tragiska folkmordet som skedde 1994. För att förstå landets historia och det modiga återuppbyggnadsarbetet är ett besök på Genocidmuseet i Kigali oumbärligt. Museet ger en gripande inblick i händelserna och hedrar offren samtidigt som det betonar vikten av försoning och fred.

 

Njut av natursköna vyer vid Lake Kivu - Rwandas Oas

Utforska Lake Kivu, trots att Rwanda saknar en kustlijne finns det möjlighet att koppla av och njuta av lugna dagar vid Lake Kivu, en av de stora sjöarna i den östra delen av landet. Koppla av vid sjöns stränder, ta en båttur, eller utforska de omgivande gröna kullarna.

Städer som Gisenyi längs sjöns strandlinje erbjuder charmiga kaféer och restauranger där du kan smaka på lokala rätter och njuta av den avslappnade atmosfären.

Börja planera din resa >

 

Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: innan resan >
Guide: under resan >

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Rwanda. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip box” där ni kan lämna dricks vid avresa.

- Gorilla/Schimpansguide, 20+ usd/person
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 3 - 5 USD per natt person och natt

 

Säkerhet

Rwanda anses vara ett av Afrikas säkraste länder. Det är dock ett fattigt land och viss kriminalitet förekommer i Kigali och resten av landet. Småstölder, inbrott och ficktjuveri förekommer och har ökat de senaste åren.  Väskryckningar från motorcykeltaxis förekommer. Detta och ficktjuveri är mest förekommande i områden där det rör sig mycket utlänningar. 

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Rwanda på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.  

 

Språk

Rwandas nationalspråk är engelska, swahili och franska och kinjarwanda. 

 

Tidsskillnad 

Rwanda har samma tid som Sverige när vi har sommartid, och är en timme före när vi har vintertid.

 

Valuta

Valutan i Rwanda heter Rwandisk Franc (RWF), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Rwandisk Franc tar ni enkelt ut via uttagsautomat på flygplatsen, i Kigali eller i andra städer. Det går också bra att betala med USD under hela resan. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollarsedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta Hotellen/Lodger och Camper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång med tillräckligt av kontanter. 

 

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Ojordade uttag i Rwanda är av typ C och funkar med vanliga svenska ojordade kontakter (sk. Europlugg). Om du tar med dig jordade förbrukare (ex. många datorladdare) så behöver du en adapter för att ansluta dessa till Rwandas eluttag.

 

Mobil:

Önskar du att använda mobilen i Rwanda är det bäst att höra med din mobiloperatör vilka kostnader som gäller. Det kan vara billigare att köpa ett e-sim via appen Airalo eller liknande.

 

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visumansökningar till Rwanda kan göras elektronisk här: https://www.migration.gov.rw/visa/visitors-visa. Från och med 1 januari 2018 kan samtliga länder även ansöka om visering på plats (visa on arrival). Ansökan görs vid ankomsten till Rwanda och visumet är giltig i 30 dagar.

 

Klimat

Rwanda har ett mycket tropiskt och härligt klimat. Vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Rwanda är juni – augusti,  december och februari. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till februari är de varmaste månaderna i Rwanda. 

 

Gorilla Trekking i Rwanda

Under gorillasafari finns det regler som är viktiga att följa då vi besöker djuren i deras naturliga miljö. Om du är förkyld ska du inte delta på gorillasafarin. Du ska alltid hålla minst 5 meters avstånd till gorillorna. Om gorillorna skulle komma nära är det viktigt att undvika  ögonkontakt med djuren då detta kan uppfattas hotfullt. Det är inte tillåtet att använda kamera med blixt då detta kan irritera djuren. Du får tillbringa 1 timme tillsammans med gorillaflocken. Det är inte heller tillåtet att ge djuren mat eller att lämna matrester.

 

Svenska ambassaden i Rwanda

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 6387
Kigali
Rwanda

 

Adress

Aurore House
Umuganda Boulevard
Kacyiru
Kigali

Tel +250 252 59 74 00
E-post ambassaden.kigali@gov.se

Boenden i Rwanda

Det har tagit oss många år att hitta Rwandas absolut bästa boenden. Koppla av vid poolen på en trevlig lodge eller få ditt livs tältupplevelse mitt ute i regnskogen. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. 

Heaven Boutique Hotel
Classic Lodge
Sambora Kinigi Lodge
Mountain Gorilla View Lodge
Emeraude Kivu Resort
Paradise Malahide
Nyungwe Top View Lodge
One & Only Nyungwe House
Mantis Kivu Marina
Mantis Akagera Game Lodge
Ruzizi Tented Lodge

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.