Starta din resa Mina sidor

Resor till Tanzania

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Tanzania, i Östafrika, är en populär turistdestination och lockar besökare från hela världen som drömmer om att befinna sig på Afrikas mest mytomspunna savanner, kontinentens högsta bergstopp samt indiska oceanens azurblåa hav och kritvita stränder.

Temperatur

Med sitt läge vid ekvatorn är Tanzanias temperaturer relativt stabila året om. I de norra delarna av landet är det normalt svalare på grund av att de flesta platserna är belägna på högre höjd medan klimatet vid kusten och de södra delarna av landet är mer tropiskt.

Nederbörd

Nederbördsnivåerna i Tanzania varierar beroende på region. Regnsäsongen är vanligtvis från april till maj samtidigt som det är vanligt med lite nederbörd under hösten, vanligtvis kortare tropiska regn.

Våra bästa Tanzania-tips

Lär känna denna speciella destination tillsammans med någon som känner landet inifrån och ut. Med ert eget fordon och privat guide kan du och ditt sällskap utforska Tanzanias vildmark i ert eget tempo och låta nyfikenheten leda er genom det storslagna landskapet.

På plats välkomnas ni av vårt passionerade lokala team, med Markus i spetsen, redo att visa er det allra bästa som Tanzania har att erbjuda; från safarierfarenheter du alltid drömt om till de gömda pärlorna som du inte visste fanns.

Storslagna Serengeti: Ditt livs vildmarkupplevelse väntar

En värld full av liv: Med sina nästan 15 000 kvadratkilometer är Serengeti National Park inte bara en av världens största; den är själva inkarnationen av ett magnifikt safarieventyr. Här bjuder majestätiska elefanter, mäktiga lejon, sällsynta noshörningar, bufflar och leoparder på en fascinerande föreställning, precis som i filmerna.

Varje år blir Serengeti också scen för en av världens mest spektakulära naturupplevelser - den stora migrationen. Hundratusentals gnuer och zebror vandrar tillsammans i en hypnotisk dans mot nya betesmarker.

Barfotalyx och orörda stränder: Koppla av i Tanzanias ö-paradis

Med bara en kort flygresa från Serengetis vildmark når du paradisön Zanzibar, där arabiska, indiska och afrikanska kulturer smälter samman. Här, i swahilikulturens vagga, promenerar du barfota längs med kritvita stränder och njuter av tropiska bad i kristallklart vatten.

Söder om Zanzibar ligger ön Mafia, en riktig Robinson Crusoe-ö med få turister och autentisk kultur. Marinparken som omger Mafia är en fantastisk plats för dykning och snorkling. Om du har tur kan du se den gigantiska och ofarliga valhajen simma bland 400 andra fiskar i detta tropiska paradis.

Resor till Zanzibar >

Nerver på högvarv: Få en oförglömlig naturupplevelse från toppen av Kilimanjaro
Föreställ dig att stå över molnen och blicka ut över Afrikas oändliga landskap från kontinentens högsta punkt - majestätiska Mt Kilimanjaro. Varje steg uppåt utmanar din viljestyrka, men den euforiska känslan när du når toppen, där himlen möter jorden, är obeskrivlig.

Oavsett vilken rutt du väljer på din resa mot Uhuru Peak, på imponerande 5 895 meter över havet, kan du förvänta dig en upplevelse som du kommer att minnas för alltid.

Resor till Kilimanjaro >

Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: före resan >
Guide: under resan >

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Tanzania. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip-box” där ni kan lämna dricks vid avresa. Våra rekommendationer kring dricks i Tanzania:
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 1-5 USD per rum per natt

Säkerhet
Befinner du dig i städer i Tanzania såsom Arusha eller Dar es Salaam är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan. När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till personalen om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i under dygnets mörka timmar. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Tanzania på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

Språk

Tanzanias nationalspråk är engelska och swahili. 

Tidsskillnad 

Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Valuta

Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med US dollar. Tanzanian Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha, Stone Town på Zanzibar eller någon annan mindre stad. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer, 1-5 dollar sedlar, då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

I Tanzania använder de sig av uttag Typ G, även kallad brittisk modell.

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas via Tanzanias e-visa service. Den officiella sidan hittar ni här

Klimat

Tanzania har ett mycket tropiskt och härligt klimat. Längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Tanzania är juli – september/oktober. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till mars är de varmaste månaderna i Tanzania. 

Svenska Ambassaden

Den svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.

Adress
: Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.

Boenden i Tanzania

Det har tagit oss många år att hitta Tanzanias absolut bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt på savannen. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. 

Intimate Seronera
Intimate Zebra
Tukaone Camp
Ewanjan Tented Camp
Pioneer Camp
Lemala Mara / Ndutu
Kati Kati Camp
Kubu Kubu Camp
Nanyukie Lodge
Kuria Hill Lodge
Mila Tented Camp
Songa Tented Camp
Olmara Camp
Mwiba Lodge
Sand Rivers
Angata Serengeti
Mawe Tented Camp
Kirimu Camps
Mbali Mbali Soroi Serengeti Lodge
Kisima Ngeda Camp
Fly Camping
Tamba Camp
Elewana Explorer
Golden Safari Camps
The Singing Grass
One Nature Serengeti
Four Seasons Safari Lodge
Dunia Camp
Moyo Tented Camp
Kon Tiki Serengeti
Mgunga Serengeti Camp
Woodlands Camp
Nyasi Migrational Camp
Serengeti Acacia Bliss
andBeyond Klein's Camp
Taasa Lodge
Roving Bushtops Camp
Sanctuary Kusini Camp
andBeyond Under Canvas
LABA Migration Camp
Singita Serengeti House
Singita Sasakwa Lodge
Singita Faru Faru Lodge
Singita Milele
Singita Sabora Tented Camp
Africa Safari Maasai Boma
Narudi Tented Camp
Lamai Serengeti
Lamai Private
Mkombe's House
Serengeti North Wilderness Camp
Esirai Camp
Acacia Seronera Luxury Camp
Serengeti Serena Safari Lodge
Serengeti Pure Tented Camp
Lake Burunge Tented Lodge
Sangaiwe Tented Lodge
Kati Kati Tarangire
Mpingo Ridge
Maramboi Camp
Tarangire Treetops
Chem Chem
Baobab Camp
Tarangire Safari Lodge
Angata Tarangire
Little Chem Chem
Roika Tented Lodge
Tortilis Tarangire Camp
Kuro Tarangire
Tarangire View Camp
Marera Valley
Olerai Lodge
Bougainvillea Safari Lodge
Jungle Pearl Resort
Farm of Dreams Lodge
Manyara’s Secret
Farm House
The Manor at Ngorongoro
Acacia Farm Lodge
Karatu African Paradise
Rhotia Valley Tented Lodge
Lion's Paw
Ngorongoro Serena Lodge
Sanctuary Ngorongoro Crater Camp
Lemala Ngorongoro Tented Camp
andBeyond Ngorongoro Crater Lodge
Rhino Lodge Ngorongoro
Embalakai Ngorongoro
Lake Natron Camp
Entamanu Ngorongoro
Entamanu Private
Africa Safari Lake Natron
Planet Lodge Arusha
Weru Weru River Lodge
Villa Maua
Legendary Lodge
Katambuga House
Forest Hill
Airport Planet Lodge
Hamerkop House by Lemala
Amani Lodge
Kili Villa
Butiama Beach Lodge
Chole Mjini
Pole Pole Bungalows
Butiama Bustani Hotel
Kinasi Lodge
Eco Shamba Kilole Lodge
Pemba Eco Lodge
Manta Resort
Fanjove Island
&Beyond Mnemba Island
Lazy Lagoon Island Lodge
Sand Rivers Selous
Kulinda Camp
Roho Ya Selous
Rufiji River Camp
Kiba Point Safari Camp
Siwandu
Kigelia Camp
Hodi Hodi Ruaha
Ruaha River Camp
Jongomero Camp
Kichaka Zumbua
Kichaka Wild
Nomad Expeditionary Walking Camp
The Overhang Resort
Hotel Blue Sapphire
White Sands Hotel
Hotel Slipway
Dar es Salaam Serena Hotel
Aishi Machame Hotel
Pink Flamingo
Tinga Tinga Masai Lodge
Chada Katavi
Greystoke Mahale