Starta din resa Mina sidor

Resor till Uganda

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Uganda, i Östafrika, är en populär turistdestination och lockar besökare från hela världen som drömmer om att besöka de utrotningshotade bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable National Park. Landet erbjuder fantastiska miljöer med allt från regnskog till vulkanlandskap.

Temperatur

Med sitt läge vid ekvatorn är Ugandas temperaturer relativt stabila året om, i de södra delarna av landet är det normalt svalare på grund av att de flesta platserna är belägna på högre höjd medan klimatet längre norrut är torrare och varmare.

Nederbörd

Nederbördsnivåerna i Uganda varierar beroende på region. Regnsäsongen är vanligtvis från april till maj samtidigt som det är vanligt med lite nederbörd under hösten under oktober-november.

Våra bästa Uganda-tips

Uganda är ett land som erbjuder fantastiska djur- och naturupplevelser och landet lever verkligen upp till sitt smeknamn Afrikas pärla. Med de spektakulära månbergen i väst, de utrotningshotade bergsgorillorna i Bwindi, Nilens källa, Victoriasjön och trädklättrande lejon, erbjuder Uganda ett äventyr för hela familjen. 

I detta gröna och frodiga land som korsas av ekvatorn kan ni vandra upp på vulkaner, upptäcka mystiska småbyar, bada i kratersjöar och lära känna en fantastiskt kultur.

Mystiska Bwindi: Hem till de mäktiga bergsgorillorna

Bwindi Impenetrable Forest National Park är hem till ungefär hälften av världens alla bergsgorillor. ”Bwindi” betyder mörker och när ni påbörjar er vandring genom denna täta, nästan ogenomträngliga, skog kommer ni förstå varför. Ni kommer leta efter gorillorna i mindre grupper och långsamt kommer ni följa er guide djupare i skogen tills ni hör att det prasslar och rör sig i den täta skogen. 

Den timman ni får spendera i gorillornas närvaro är helt otrolig. Det är skräckblandad förtjusning med ett högt adrenalinpåslag. Njut av att se den mäktiga silverryggen och hans familj på bara några meters avstånd. 

Regnskog, apor och kratersjöar - Kibale Forest National Park

Uganda är ett land med många primater. Kibale Forest National Park är ett avgränsat området och dess regnskog har störst antal apor i Afrika. Här lever både schimpanser och den utrotningshotade röda colubusapan. 

Kibale Forest National Park ligger i en sagolik omgivning med fantastisk regnskog och många vackra kratersjöar som är efterlämningar av vulkaner. Ni har också en otrolig utsikt över de snöklädda månbergen i väst som ligger på gränsen till Demokratiska republiken Kongo. 

Jinja: Staden för den adrenalinsökande

Jinja, som ligger ett par timmar öster om Ugandas huvudstad Kampala, är Ugandas centrum för adrenalinfyllda aktiviteter. Nilen, och enligt vissa, Nilens källa, ligger här i Jinja där ni kan prova på olika typer av forsränning eller åka på en något lugnare båttur i solnedgången. 

Vill ni hellre testa något på torra land finns det både mountainbike och bungy jump. Jinja är också en perfekt plats för att koppla av, lyssna på ljudet av Nilen som forsar förbi och hålla utkik efter någon av de många fågelarter som finns här. 

Börja planera din resa >


Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: innan resan >
Guide: under resan >

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Uganda. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip box” där ni kan lämna dricks vid avresa.

- Gorilla/Schimpansguide, 15 usd/person
- Safariguide, 5-10 USD per person och dag
- Boenden, 3-5 USD per natt

Säkerhet
Befinner du dig i städer i Uganda såsom Entebbe, Kampala eller Jinja är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Uganda på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.

Språk

Ugandas nationalspråk är engelska, swahili och luganda.

Tidsskillnad 

Uganda är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Valuta

Valutan i Uganda heter Ugandisk shilling (UGX). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Ugandisk Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Entebbes flygplats, i Entebbe, samt i Kampala. Det går också bra att betala med USD i hela Uganda. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Adapter behövs till Uganda och de använder sig av en typ G plug. Samma som i Storbritannien.

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador.  Visum köps elektroniskt före utresa här. Visum kan även köpas på Ugandas ambassad i Köpenhamn.

Klimat

Uganda har ett mycket tropiskt och härligt klimat, Vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Uganda är juni – augusti,  december - februari. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till februari är de varmaste månaderna i Uganda.

Gorilla Trekking

Under gorillasafari finns det regler som är viktiga att följa då vi besöker djuren i deras naturliga miljö. Om du är förkyld ska du inte delta på gorillasafarin. Du ska alltid hålla minst 5 meters avstånd till gorillorna. Om gorillorna skulle komma nära, undvik då ögonkontakt med djuren då detta kan uppfattas hotfullt. Det är inte tillåtet att använda kamera med blixt eftersom detta kan irritera djuren. Du får tillbringa 1 timme tillsammans med gorillaflocken. Det är inte heller tillåtet att ge djuren mat eller att lämna matrester.

Svenska Ambassaden

Den Svenska ambassaden i Uganda ligger i huvudstaden Kampala.

Adress
24, Lumumba Avenue, Nakasero, Kampala

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 22669
Kampala, Uganda

Kontaktuppgifter
Tel: +256 417 700 800
Fax: +256 417 700 801
E-post: ambassaden.kampala@gov.se

Boenden i Uganda

Det har tagit oss många år att hitta Ugandas absolut bästa boenden. Koppla av vid poolen på lodgen eller få ditt livs tältupplevelse mitt på savannen. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. 

Sanctuary Gorilla Forest Camp
Mahogany Lodge
Nkuringo Bwindi
Ride 4 A Woman
Bwindi Lodge
Four Gorillas Lodge
Clouds Mountain Gorilla Lodge
Hotel Number 5
2 Friends Beach Hotel
Latitude 0
Primates Lodge
Papyrus Guest house
The Boma Hotel
Mweya Lodge
Elephant Plains Lodge
Ishasa Wildernes Camp
Park View Safari Lodge
Enjojo Lodge
Buffalo Safari Lodge
Twin Lakes Safari Lodge
Kikorongo Safari Lodge
Mount Gahinga Lodge
Lake Chahafi Resort
Crater Safari Lodge
Turaco Treetops
Chimpundu Safari Lodge
Guereza Canopy Lodge
Wildwaters Lodge
2 Friends Guest House
Haven Lodge Jinja
Rwakobo Rock
Kigarama Wilderness Lodge
Pakuba Safari Lodge

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.