Starta din resa Mina sidor

Resor till Zambia

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Zambia är beläget i södra Afrika och är känt för att erbjuda unika safariupplevelser. Landet är hem åt flera av Afrikas vackraste vildmarksområden, däribland South Luangwa, Lower Zambezi och Kafue National Park. Förutom klassisk safari, är Zambia känd för sin vandringssafari.

Temperatur

Under den torra perioden, september till november, når temperaturen över 30°C. Regnperioden, december till april, är svalare och fuktigare. Oavsett säsong erbjuder Zambia behagliga temperaturer för att utforska dess mångfaldiga landskap.

Nederbörd

I Zambia är regnperioden från november till april, med mest nederbörd i januari och februari. Månaderna maj till oktober räknas som torrperiod, vilket skapar ett kargt landskap. Oavsett tidpunkt erbjuder Zambia härliga och spännande safariupplevelser.

Våra bästa Zambia-tips

Zambia är en dröm för safarientusiaster. Landet lockar med orörd natur och en otrolig biologisk mångfald, där mer än 30% av dess yta skyddas som nationalparker och naturreservat. Här finner du några av världens mest imponerande vildmarksområden och ett stort utbud av safariaktiviteter. 

Oavsett om du upptäcker Zambezifloden under kanotsafari eller följer pionjärernas fotspår på en vandringssafari i South Luangwa, kommer du garanterat att få upplevelser för livet. För att göra din safariupplevelse ännu mer minnesvärd rekommenderar vi att kombinera den med ett besök vid de mäktiga Victoriafallen.

Svårslagna vandringar genom vildmarken - Äventyret väntar på dig

I South Luangwa väntar svårslagna safariupplevelser. Parken är känd för sin rika fauna, inklusive elefanter, lejon, zebror och flodhästar. Förutom klassisk safari i jeep och nattsafari erbjuds också vandringssafari i omdrådet. Om du drömmer om ett riktigt vandringsäventyr är South Luangwa en destination för dig, här finns möjlighet att upptäcka vildmarken till fots, allt från kortare vandringar på några timmar till veckolånga äventyr genom vildmarken. 

 

Vattnet som dundrar - Nära möte med Victoriafallen

Tänk att få stå öga mot öga med Victoriafallen, plöstigt känner du hur liten du är och hur mäktig naturen är. I Mosi-oa-Tunya Nationalpark får du en unik möjlighet att uppleva Victoriafallen. Parken erbjuder dessutom möjligheter till safari, vandringar och fågelskådning. Här kan du utforska det omgivande landskapet och få ett nära möte med Zambezifloden där upplevelse av de mäktiga kraften från Victoriafallen blir kronan på verket.

 

Bortom turiststråken - Äventyr vid Zambezifloden

Få upplevelser slår ett safariäventyr vid Lower Zambezi Nationalpark. Här får du upptäcka Afrikas orörda vildmark bortom turiststråken. I området väntar klassisk safari i jeep och vattenaktiviteter längs Zambezifloden. Hur beskriver man bäst känslan som infinner sig under en kanotsafari, eller upplevelsen av att en elefant blockerar vägen, att få en Tigerfisk på krogen, eller njuta av solnedgången från båten när djuren samlas vid floden. Svaret är att det är svår att beskriva, detta är något som måste upplevas för att att förstå. 

Börja planera din resa >

 

Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: innan resan >
Guide: under resan >

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Zambia. Även om dricks är frivilligt, förväntas det också att man som resenär ger dricks olika situationer för att tacka för god service. Vi rekommenderar att ni dricksar er safariguide den sista dagen när ni lämnas flygplatsen. De flesta hotell och lodger har en "tipbox" som står i receptionen. Dricksen delas sedan mellan de som arbetar på lodgen.
- Safariguide, 10 - 15 usd per person per dag
- Boende, 3-5 usd per person och natt

Säkerhet

Befinner du dig i städer såsom Lusaka eller Livingstone är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni följer boendets riktlinjer och rekommendationer.

Strömavbrott är vanligt förekommande, även längre schemalagda avbrott i strömförsörjningen på grund av energibrist i landet. 

Läs mer om säkerheten i Zambia på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

Språk

Det officiella språket i Zambia är engelska. 

Tidsskillnad

Zambia och Sverige har samma tid under sommarhalvåret och under vinterhalvåret ligger Zambia en timme före Sverige.

Valuta

Valutan i Zambia är Zambisk kwacha (ZMW). De vanligaste kreditkorten blir mer och mer accepterade. I städerna kan man ta ut lokal valuta med kreditkort i ATM-terminal (ATM). På landsbygden och i parkerna finns det inga möjligheter att ta ut kontanter, därför är det viktigt att ta med kontanter när du reser från städerna. De flesta boende och restauranger accepterar betalning med VISA och Mastercard, ofta mot en avgift på 5%. Amerikanska dollar är också möjliga att använda som betalning.

Elektronik & Adapter

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, det innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Till Zambia behövs ingen adapter. 

Mobil

Önskar du att använda mobilen i Zambia är det bäst att höra med din mobiloperatör vilka kostnader som gäller. Det kan vara billigare att köpa ett e-sim via appen Airalo eller liknande.

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Svenska medborgare behöver inte längre visum till Zambia.

Klimat

Zambia ligger i tropisk och subtropiska klimatzoner, stora delar av landet ligger på höga höjder vilket gör att temperaturen ofta är behaglig och sval. Juni och juli som räknas till årets kallaste månader ligger på cirka 15–18 °C. Regnperioden börjar i regel i oktober, då även den varmaste årstiden börjar med medeltemperatur på 24–27 °C. Torrperioden sträcker sig från maj till september.

Svenska Ambassaden

 

Embassy of Sweden
P.O. Box 50264 Ridgeway
10101 Lusaka
Zambia

BESÖK OSS
Haile Selassie Avenue
Opposite Ndeke House
Longacres

TEL +260 211 42 61 00
FAX +260 211 25 40 49
E-POST ambassaden.lusaka@gov.se

Boenden i Zambia

Det har tagit oss många år att hitta Zambias absolut bästa boenden. Koppla av vid poolen på en trevlig lodge eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. 

Flatdogs Camp
Msandile River Lodge
Njobvu Safari Lodge
Mfuwe Lodge
Kapamba Buschcamp
Zungulila Bushcamp
Kafunta River Lodge
Chikunto Safari Lodge
Puku Ridge
Chinzombo
Tena Tena Camp
Nkwali Camp
Tafika Camp
Kaingo Camp
Bilimungwe Bushcamp
Mwamba Bush Camp
Luangwa River Camp
Luwi Bush Camp
Chindeni Bushcamp
Fig Tree Bush Camp
Mukambi Safari Lodge
Busanga Bush Camp
Ila Safari Lodge
Victoria Falls Waterfront
Chundukwa River Lodge
Royal Livingstone Hotel
Tongabezi Lodge
Thorntree River Lodge
Sanctuary Sussi & Chuma
Pioneer Camp Lusaka
Chula Island Camp
Kutali Camp
Chongwe Camp
Old Mondoro Bush Camp
Chiawa Camp
Sausage Tree Camp
Anabezi's Luxury Tented Camp
Potato Bush Camp
Royal Zambezi
Kanyemba Lodge
Baines' River Camp
Busanga Plains

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.