Starta din resa Mina sidor

Resor till Zanzibar

Filtrera på:

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Zanzibar är en vacker ö utanför kusten av Tanzania, känd för sina vita stränder, kryddodlingar och rika kultur. Ön är en populär destination för avkoppling och vattensport.

Temperatur

Zanzibar har en behaglig temperatur året om. Medeltemperaturen ligger på cirka 25-31 grader, vilket är perfekt för avkoppla på de vackra stränderna.

Nederbörd

Zanzibar har ett tropiskt klimat med två regnsäsonger per år. Nederbörd är mest vanligt i april, maj och november, men regn förekommer under hela året, vilket håller ön grön och frodig.

Våra bästa Zanzibar-tips

Zanzibar är en ögrupp och en del av Tanzania. Zanzibar består av huvudöarna Unguja, som vi vanligtvis kallar Zanzibar, Pemba och många mindre öar som ligger runt om.

Förutom vackra stränder, palmer och doften av kryddplantager, bjuder swahilikulturen på historier om sultaner, prinsessor, slavhandel, krig och politik.

På mångsidiga Zanzibar finns allt från stora resorts till små gästhus där man kommer nära kulturen. Det finns populära turistområden med mycket folk och öde stränder som man nästan kan ha för sig själv. Ett besök i magiska Stone Town är ett måste! Njut av dagarna med snorkling, yoga, kryddesafari eller bara koppla av på stranden.

 

Safari & Zanzibar: Det bästa av två världar

Känn adrenalinet när du möter de vilda djuren på savannen och tvätta av safaridammet på Zanzibar efteråt. Zanzibar kan kombineras med de flesta safaridestinationer i Afrika, men är naturligtvis enklast att lägga till efter en safari i Tanzania eller Kenya. En safari kombinerad med Zanzibar ger dig möjlighet att uppleva den spektakulära afrikanska naturen och djurlivet samtidigt som du kan koppla av på paradisstränder. Det är en oförglömlig upplevelse som ger dig ett brett utbud av reseupplevelse.

 

Utforska Stone Town

Zanzibar med Stone Town hade förr en central plats där segelfartygen möttes för omlastning av värdefulla varor som guld, textilier och timmer från Östern. Zanzibars eget guld och värdefulla kryddor transporterades till Europa under sträng bevakning. Vissa kryddor var lika värdefulla som guld.

Vi rekommenderar att du börjar din vistelse på Zanzibar här. Gamla staden är en labyrint av små, trånga gator, och det är klokt att börja med en guidad tur så att du får en översikt. En gång i tiden var staden ett blomstrande handelscentrum, och den är fortfarande en mix av traditionella afrikanska, arabiska, indiska och vissa europeiska kulturer. Det finns många intryck att ta in när du går genom de smala, kurviga gatorna; barn som spelar fotboll i de trånga gränderna, böneutrop, vackert klädda kvinnor i färgglada kläder och män fördjupade i mancala.

 

Snorkling och dykning - safari under vatten

Zanzibar är en fantastisk destination för snorkling och dykning med sitt kristallklara vatten, vackra korallrev och rika marina liv. Oavsett om du är en erfaren dykare eller snorklare, eller om du vill prova det för första gången, finns det otroligt mycket att upptäcka under vattnet på Zanzibar.

Börja planera din resa >

 

Läs våra guider med praktiska tips

Planera och boka din resa >
Guide: innan resan >
Guide: under resan >

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Tanzania. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip-box” där ni kan lämna dricks vid avresa. Våra rekommendationer kring dricks i Tanzania:
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 1-5 USD per natt

 

Säkerhet

Befinner du dig i städer i Tanzania såsom Arusha, Zanzibar Town eller Dar es Salaam är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Tanzania på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.

 

Språk

Både i Tanzanias och på Zanzibar är nationalspråken är engelska och swahili.

 

Tidsskillnad 

Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

 

Valuta

Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Tanzanian shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha, Stone Town på Zanzibar eller någon annan mindre stad. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

 

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

I Tanzania och på Zanzibar använder de sig av uttag Typ G, även kallad brittisk modell.

 

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas via Tanzanias e-visa service. Den officiella sidan hittar ni här. 

 

Klimat

Tanzania har ett mycket tropiskt och härligt klimat, längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Tanzania är juli – september/oktober. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga. December till mars är de varmaste månaderna i Tanzania. Regnperioderna är desamma på Zanzibar men klimatet är mer tropiskt och temperaturerna ligger oftast upp mot 30 grader.

 

Infrastrukturskatt

På Zanzibar har myndigheterna infört en infrastrukturskatt på hotellövernattningar. Alla hotell måste ta ut extra skatt som betalas direkt till hotellet vid incheckning. Pris per person och natt är mellan 3-5 USD beroende på hotellets standard.

 

Svenska Ambassaden

Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.
Adress: Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman. 

Boenden i Zanzibar

Det har tagit oss många år att hitta Zanzibars absolut bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs bungalowupplevelse på en privat ö ute till havs. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. 

Fun Beach
Mwezi Zanzibar
Uzuri Villa
La Luna
The Loop
Casa Beach Hotel
Casa Paradis
Zuri Zanzibar
The Z Hotel
Gold Zanzibar
Mnarani Beach Cottages
Nungwi Beach Resort
Warere Beach Hotel
Sandies Baobab Beach
Royal Zanzibar
Kilindi Zanzibar
Langi Langi Beach Bungalows
Kendwa Rocks
My Blue Hotel
Michamvi Sunset Bay
Breezes Beach Club & Spa
The Palms
Upendo Beach
Qambani
Baraza Resort & Spa
Zawadi
Villa Shiva
Xanadu Villas
Baladin Zanzibar Beach Hotel
Upendo House
Tembo House Hotel
Emerson on Hurumzi
Park Hyatt
Jafferji House
Emerson Spice
Bawe Island
Chapwani Private Island
Chumbe Island
Spice Tree By Turaco
Zanzibar Coffee House
The Residence
Zanzibar Queen
Pongwe Bay Resort
Zanzibar Retreat Hotel
Alladin
Garden Beach Villa
Sunrise at Bandas
Diamonds Mapenzi
Sunshine Marine Lodge
Villa Turquoise
Hodi Hodi Zanzibar
Tulia Zanzibar
Zanzibar Pearl Boutique Hotel & Villas
Villa Kiva Boutique Hotel
Mvuvi Boutique Resort
Marijani Resort
Villa Lali
SeVi Boutique Hotel

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.