Starta din resa Mina sidor
Inspiration

Åtta Afrikaexperter tipsar om sina favoritställen

Afrika är en spännande kontinent med som erbjuder fantastiska upplevelser, och med en enorm variation. För att få lite vägledning frågade vi 8 afrikaexperter och bloggare: Om du bara fick välja två favoritplatser i Afrika, vilka platser skulle det då vara?

Svaren från vår expertpanel består av både mindre och större bloggar. I gänget finner vi vinnare och finalister i flera prestigefyllda tävlingar, bland annat vinnare av "Best new travel initiative" och "Bästa instagramfoto" från Travellinks årliga bloggtävling. Eller vad sägs om en nominerad till Lilla Augustpriset? Vi hittar även en världsomseglande bekantskap för de som följt "Familjer på äventyr" på SVT. 

Inlägget nedan innehåller allt från regelfusk (att bara välja två ställen är inte så lätt!) till fantastiska sagoställen! Vad sägs om en take-away pizza vid solnedgången över vattnet i Camps Bay, Kapstaden? Eller en tur till Madagaskar, med orörda sträder, härligt lågt tempo och fantastiskt djurliv?

Men vi ska inte hålla dig på halster. Här kommer deras 2 favoritställen i Afrika!

*Samtliga bilder är från respektive bloggare.

Cathinka Ingman
Ständig resenär, alltid med kameran nära till hands!
www.cathinkaingman.se/blog

 - Till förstagångsbesökaren i Afrika skulle jag rekommendera en 3-4 dagars safari i Tanzania (Ngorongoro+Serengeti). En lodge "måste" vara tältloge (jag vet att det är en ekonomisk fråga men att få ligga där med bara tältduken mellan dig och den afrikanska natten, ren magi). Safarin följs av 8 dagar på Zanzibar med 4 nätter på nordöstra och 4 nätter på södra. (Går säker lika bra med Kenya och Masai Mara men där har jag inte varit. Än:)

Till den som gjort sin första Afrikaresa men vill åka igen så säger jag alltid - Åk till Namibia! Finns det något annat land som slår detta i naturupplevelse?! Nu är jag kanske mer förtjust i öknar en gemene man men jag tror att det är svårt att inte hänföras av Namibias öppna landskap och ibland nästan spöklika ödslighet. Frihetskänslan att själv kunna köra runt. Och att det är så mycket mer än "bara" safari.

Och så måste jag smita med en tredje, för den som söker "goosebump moments" - åk och besök bergsgorillorna! En ynka timme men vilken timme. Jag var själv i Uganda men gissar att det inte spelar någon roll om man åker till Rwanda istället (eller Congo för den delen).

Sanna Eriksson
nouw.com/sannasafrika
Tidigare bosatt i Nairobi, numera pilotstudent!

Favoritplats nummer 1.
- Masai Mara, Kenya
Det finns få platser som får min själ och kropp att sätta sig till ro som Kenyas savanner. Jag har varit där både som turist på vanlig safari men även bott där under några månader. Vad som gör Masai Mara till min favoritplats? Jo, jag ska berätta för er så kanske ni blir inspirerade att själva åka dit och låta dess magi omfamna er med.

* Det är det röda dammet som yr när Jeepen rullar fram över slätten.
* Det är det dansande och sjungande masaifolket som gärna lär dig allt de kan om savannen, dess historia och självklart om deras egna historia och traditioner.
* Det är de fantastiska guiderna som visar dig runt. Kenyaner är ett extremt varmt och vänligt folk. De visar mer än gärna upp sitt land för dig och är väldigt måna om att du ska få den bästa upplevelsen. De kan berätta extremt mycket fakta om savnnens växt- och djurliv.
* Det är dom fantastiska solnedgångarna. Jag brukar säga att man inte sett en solnedgång förrän du har sett den på savannen. För det är verkligen något magiskt. Oftast anordnar ditt boende olika "sundowners" då ni åker ut till en bra plats med lite vin, öl och vad mer som kan behagas. De gör upp eld, sätter ut stolar och sedan sitter ni där runt elden och ser det eldröda klotet dras ned mot horisonten. Det är bland det bästa jag vet.

Det är också alla "game drives" såklart. Det är få saker som slår att åka ut på savannen i gryningen och få se "the big five". Det är som att hoppa rakt in i ett avsnitt av Discovery Chanel. Om du gillar att fotografera så är detta platsen för dig. Masai Mara är helt enkelt ett måste, speciellt om du ska resa till Kenya.

Favoritplats nummer 2.
 - Diani Beach, Kenya

Det här är för mig, paradiset på jorden. Denna plats är för dig som gillar havet, stränder, seafood och värme. Diani Beach är som ett oupptäckt turistparadis men minus turisterna. Vid högsäsong är det självklart en del folk, men det är en helt annan känsla i jämförelse med säg, Thailand. Här finns allt från Skydiving till scubadiving. Men också lugnare aktiviteter som yoga och spa. Det finns både hotel, hostels, stora familjeresort, lägenheter eller hus som man kan välja bland när det gäller boende. Det mesta ligger längs den kilometer långa vita stranden. Maten här är fantastisk. Det finns många restauranger att upptäcka och drinkar att testa. Det finns olika typer av dagsturer med snorkling, båtturer, jetski, dykning, fiske osv. Diani Beach är ett fantastiskt paradis som passar både pensionärer, familjer och ungdomar. 

“Högre puls än vad jag hade när silverryggen Mark endast går en halvmeter ifrån mig, har jag nog aldrig haft. Ett av livets häftigaste ögonblick.”

Josef

Linda Hammarberg
Äventyrare och världsomseglare (från, bland annat, Familjer på Äventyr)
symary.com

 - Oj, det var en svår fråga. Afrika är stort, och skiljer sig väldigt mycket åt beroende på var man är. Madagaskar är dock givet, det var en av höjdpunkterna på hela vår världsomsegling. För det spännande djurlivet, både ovan och under ytan. Men också naturen, och människornas enkla livsstil.

Sedan skulle jag nog säga ön Réunion. Ett riktigt paradis för vandrare, med sagolik natur och tusentals vattenfall.

 

Linda Thorén
Vida berest i Afrika, just nu bosatt i Zambia!
liteavlinda.blogg.se

Camp’s Bay, Kapstaden Sydafrika Med solnedgång över vattnet och med en take away pizza direkt från kartongen.

Lake kashiba, Zambia Kallas också sunken lake. En bottenlös sjö men fantastiskt blått vatten omringad av branta klippor man kan hoppa från. Sjön ligger mitt ute i ingenstans! 45minuter ifrån byn Mpongwe där jag nu bor Manzini. Den största staden i Swaziland. Här krockar ett gamla traditionella Afrika med det moderna på ett fantastiskt sätt. Den fin superhäftiga tygaffärer, stora grönsaksmarknader, ett torg där man kan köpa sköldar och skynken för traditionell dans, moderna varuhus, kausigt busstorg, gamla tanter med egentäljda slevar och Kentucky fried chicken.

Lisa Moredal
Profesionell resenär och inspirationskälla
lisasreseblogg.com

 - Mina två favoriter är lätt att svara på; safari i kombination med sol och bad på t.ex Zanzibar - den kombinationen är oslagbar och den bästa resa jag gjort. 

Val av safari beror lite på hur man är som person, jag har varit i både Masai Mara i Kenya och Kapama Game Reserve i Sydafrika - två olika ställen men med lika fantastisk safariupplevelse. Efter några dagar intensiv safari med tidiga morgnar är det perfekt att avsluta resan på en paradisstrand. Sedan är Kapstaden en stor favorit, men om jag bara får välja två så håller jag på safari + paradisstrand. 

Daniela Nasteska Olsson
En fantastisk fotograf och ständig resenär.
www.discoveringtheplanet.com

 - Vi har ju mycket kvar av Afrika att upptäcka och har mest upplevt norra Afrika. Men om vi ska välja två favoriter av de länder vi hittills besökt blir det nog Tanzania och Gambia. Även om vi också gillade Kenya och Marocko.

Safarin i Tanzania ligger fortfarande i toppen bland våra reseäventyr och är något vi hoppas få möjligheten att göra om. 

Linda Engström
Stor inspirationskälla, kvinnan bakom den fantastiska reseprocenten!
www.155cm.se

 - Afrika är en fantastisk kontinent som där jag tror att turismnäringen kommer öka enormt de närmast 10 åren. 

Zanzibar är verkligen en paradisö. Min favoritplats är Promised Land Lodge på västra sidan om sydspetsen där lugnet själv infinner sig. Turkost tidvatten som kommer och går, simma med vilda delfiner, slumra i en hängmatta. Få ställen har gjort mig så avkopplad som mina dagar på denna lilla och personliga lodge. Läs mer här!

Hela Namibia är makalöst även om distanserna är stora. Min mest euforiska upplevelse hade jag på sanddynen vid Sosusvlei i soluppgången när jag och min sambo var där helt själva. Det är en plats som jag önskar att alla fick besöka för att den är unik, bländande vacker och gav mig minnen jag aldrig skulle vilja vara utan. En smakbit finns här.

Gabriel W. Zetterström
En unik vinkel på Afrika - fotboll och politik!
waveyourflag.se


 - Jag bodde i Ghana under en period förra vintern och blev helt förälskad i landet. Även om Ghana inte har de riktigt natursköna vyerna man ser på film finns det väldigt många fina ställen man kan besöka. Själv bodde jag i fiskebyn Senya Beraku, en timme från huvudstaden Accra. 
I Cape Coast finns möjligheter till sol- och bad men också att lära sig om Västafrikas förflutna. Cape Coast Castle är ett stort gammalt slavfort där kolonialherrarna spärrade in lokalbefolkningen, män, kvinnor, barn och gamla. Det finns även extra anledning att skämmas som svensk - originalfortet byggdes av Svenska Afrikanska Kompaniet, Sveriges försök att kolonisera i Afrika.

Ett annat fantastiskt ställe i Ghana är Busua, en badort bortåt gränsen mot Elfenbenskusten. Här trängs surfare med lekande barn på stranden och staden har, trots all potential, inte översvämmats av turister än, verkligen en gömd pärla! Sedan måste man gå runt i huvudstaden Accra, besöka marknader och känna stadspulsen på riktigt. När man åker runt i Ghana rekommenderas att åka kommunalt som lokalbefolkningen, med tro-tro, en slags minibuss. 
Det finns så otroligt mycket att upptäcka i Afrika och jag drömmer om att besöka många platser, alltifrån Sydafrika till Kenya till Senegal. Men min nästa Afrikaresa går nog till Rwanda, ett land som dels har en fruktansvärd historia men samtidigt är känt för att vara ett av världens vackraste länder. Ända sedan jag såg Hotel Rwanda har jag drömt om att, bara för en natt, få ta in på Hotel Mille Collines. 

Slutligen vill vi från Safariresor.se tacka för fantastiska bilder och spännande berättelser - besök gärna deras bloggar om ni vill veta mer! Tack för att ni bjuder på er själva, er tid och att ni hjälper till att bidra till att få fler att upptäcka Afrika. Vi rekommenderar att ni kolla upp varenda en av bloggarna, alla bjuder på olika perspektiv av denna otroligt mångfacetterade kontinent!

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.