Starta din resa Mina sidor

Följ med oss bortom den upptrampade stigen 

Följ med på en spännande resa bortom Tanzanias klassiska turistråk. Under denna resa utfroskar ni de oexploaterade nationalparkerna i södra Tanzania; Nyerere och Ruaha. Ni bjuds på spännande safariupplevelser med bil, till fots och med båt när ni upptäcker den orörda vildmarken. 

Resan avslutas sedan med avkopplande dagar på Pemba Island, en orörd pärla i den Indiska Oceanen där tiden stått stilla. Vackra stränder, sprudlande korallrev och mängder av aktiviteter för den som inte får nog av att upptäcka.

Upplevelser

Big Five Safari, Båtsafari, Vandringsafar, Orörda stränder & Fantastisk snorkling

Platser

Nyerere, Ruaha & Pemba Island

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Tanzania, i Östafrika, är en populär turistdestination och lockar besökare från hela världen som drömmer om att befinna sig på Afrikas mest mytomspunna savanner, kontinentens högsta bergstopp samt indiska oceanens azurblåa hav och kritvita stränder.

Temperatur

Med sitt läge vid ekvatorn är Tanzanias temperaturer relativt stabila året om. I de norra delarna av landet är det normalt svalare på grund av att de flesta platserna är belägna på högre höjd medan klimatet vid kusten och de södra delarna av landet är mer tropiskt.

Nederbörd

Nederbördsnivåerna i Tanzania varierar beroende på region. Regnsäsongen är vanligtvis från april till maj samtidigt som det är vanligt med lite nederbörd under hösten, vanligtvis kortare tropiska regn.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Välkomna till Tanzania! När du och ditt resesällskap landar på Julius Nyerere International Airport i Dar Es Salaam välkomnas ni och körs den korta biten till inrikesterminalen. Härifrån flyger ni till Nyerere National Park, tidigare Selous Game Reserve. Väl framme välkomnas ni och körs till er camp. Beroende på ankomsttid så väntar redan under eftermiddagen spännande safari i Tanzanias största naturskyddsområde.

Nyerere National Park är det perfekta valet för dig som vill resa till en plats dit de stora tursitströmmarna ännu inte hittat. Parken är hela fyra gånger större än den mer berömda Serengeti i norr och större än hela Danmark samtidigt som den bara får några procent av Serengetis besökare. 

Välkomna till vildmarken!

Måltider

Middag

Idag väntar spännande uppleveser i Nyerere National Park. Tillsammans med er guide söker ni efter de vilda djuren. I Nyerere National Park lever många av Afrikas mest kända djur, inklusive den sällsynta afrikanska vildhunden som man med lite är tur kan få en glimt av.

Parken är hem åt flest antal storvilt i världen, däribland elefanter, bufflar, lejon och sabelantiloper. I parken får ni även möjlighet att se eland, giraffer, vattenbockar, zebror, impalor, flodhästar, leoparder och geparder. Dessutom är Nyerere ett sant paradis för fågelskådare med upp till 350 olika fågelarter som pryder himlen och landskapet. Exakt hur dagen ser ut planeras på plats i samråd med er guide. Förutom klassisk safari kommer ni under eftermiddagen, om det inte hanns med under ankomsteftermiddagen, åka på båtsafari längst med Rufiji River. Under båtsafarin finns möjlighet att fridfullt färdas längst med floden och observera flodhästar i vattnet samtidigt som ni ser djuren som tagit sig till flodbanken för att dricka. Njut av en härlig kväll i vildmarken och somna till ljuden av den afrikanska natten.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter en sista spännande morgonsafari i Nyerere National Park, körs ni till landningsbanan för att flyga vidare till Ruaha National Park. Parken ligger sydcentralt i Tanzania och är landets största nationalpark och näst största viltområde. Ruahas yta uppgår till 20 226 kvadratkilometer. När ni landar i Ruaha möts ni av en oexploaterad vildmark. Ni körs till er camp för några timmars vila. På eftermiddagen väntar spännande safari i parken. Tillsammans med er guide söker ni efter de vilda djuren. Ruahas hörnsten är Ruaha River med dess omkringliggande område, känt för sina stora populationer av elefanter, lejon och bufflar, sin orörda natur och även i övrigt rika djurliv. På de vida, kala gräsmarkerna sträcker sig böljande kullar, steniga branter, täta buskage och skogar.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Tidig morgon väntar en spännande morgonsafari, det är en härlig upplevelse att se solen gå upp över horisonten samtidigt som ni utforskar vildmarken. Tillsammans med er guide söker ni efter de vilda djuren. Ruaha är välkänd för sin betydande lejonpopulation och är känt för sin orörda vildmark. Här finns möjligheter att stöta på en mängd andra fascinerande djur, inklusive flodhästar, bufflar, giraffer, zebror, hyenor, schakaler, öronhundar, afrikanska vildhundar, elandantiloper, impalor, större och mindre kuduer, hästantiloper, sabelantiloper och många fler. Efter en spännande morgonsafari återvänder ni till ert boende för frukost och lite avkoppling innan det under eftermiddagen väntar nya spännande safariupplevelser. Exakt hur dagen ska se ut planerar ni tillsammans med campens personal och deras duktiga guider. Dagen avslutas runt lägerelden under den afrikanska stjärnhimlen.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Idag är det dags att åka ut på er sista safari. Efter en tidig frukost checkar ni ut från ert boende och får återigen uppleva safari under de aktiva morgontimmarna. Därefter körs ni till Ruahas landningsbana och flyger vidare till Pemba Island via Dar Es Salaam. När ni landar på Pemba välkomnas ni och körs till ert boende som ligger i direkt anslutning till Indiska Oceanen.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

På Pemba är det som att tiden har stått stilla, öns oexploaterade karaktär och magiska natur bjuder på fantastiska upplevelser. Naturen på ön färgas av frodigt gröna träd, såsom olika sorters mangoträd, palmträd och drygt tre miljoner kryddnejlika träd. En annan oslagbar del av Pembas natur är det kristallklara havet och de bländvita sandstränderna. Här får ni njuta av att befinna er på en ö mitt i Indiska Oceanen, långt bortom de klassiska turiströmmarna. Ön bjuder tillsammans med Mafia Island på Swahilikustens bästa snorkling och dykning med levande färglada rev. Dessutom finns under den svenska vintern möjlighet att snorkla med valhaj, världens största fisk, som migrerar från sydligare breddgrader. Njut av avkopplande dagar i paradiset!

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Njut av sista dagen i paradiset. Under dagen körs ni till landningsbanan för att flyga över till Dar Es Salaam. Väl framme tar ni er själva till den internationella terminalen för påbörja er resa hem. Tack för den här gången!

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se


Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

 

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

 

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

 

Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

 

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

 

Mobil

Mobilen har bidragit till ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 

 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

 

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats.

 

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se Dricks

Dricks är en del av kulturen i Tanzania. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip-box” där ni kan lämna dricks vid avresa. Våra rekommendationer kring dricks i Tanzania:
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 1-5 USD per rum per natt

Säkerhet

Befinner du dig i städer i Tanzania såsom Arusha eller Dar es Salaam är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan. När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till personalen om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i under dygnets mörka timmar. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Tanzania på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

 

Språk

Tanzanias nationalspråk är engelska och swahili. 

 

Tidsskillnad 

Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

 

Valuta

Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med US dollar. Tanzanian Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha, Stone Town på Zanzibar eller någon annan mindre stad. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer, 1-5 dollar sedlar, då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

 

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

I Tanzania använder de sig av uttag Typ G, även kallad brittisk modell.


Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas via Tanzanias e-visa service. Den officiella sidan hittar ni här

 

Klimat

Tanzania har ett mycket tropiskt och härligt klimat. Längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Tanzania är juli – september/oktober. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till mars är de varmaste månaderna i Tanzania. 

 

Svenska Ambassaden

Den svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.
Adress: Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.

 • Tanzania
 • Privat safariutrustad Landcruiser 
 • Engelsktalande guide 
 • All transport
 • Alla parkinträden 
 • Boende enligt programmet
 • Måltider enligt programmet 
 • Fönsterplats och vatten under ert safari

PRISET INKLUDERAR INTE: 

 • Flygbiljetter tur/retur Sverige
 • Visum vid inresa till Tanzania, 50 USD per person
 • Dricks till safariguide/chaufför, 10-15 USD per person/dag
 • Infrastrukturskatt på Pemba, 3-5 USD per natt 

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler.

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Fanjove Island
Läs mer >
Roho Ya Selous
Läs mer >
Kigelia Camp
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Sunset Cruise i traditionell dhow

Med vinden i seglet och en kall drink i handen seglar ni på Indiska oceanen medan solen sänker sig över horisonten.

Vandringssafari

En vandringssafari ger dig en unik närhet till naturen. Tillsammans med beväpnad guide och ranger får du möta vildmarken till fots. Med fokus på att förstå och möta naturen från insekter och fåglar till större vilt som elefanter, giraffer och bufflar.

Bush Breakfast

Få upplevelser slår en frukost ute i vildmarken. Er frukost dukas upp på en avskild plats, där en privat kock tillagar er frukost. Njut av god frukost och spektakulära vyer.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.