Starta din resa Mina sidor

Bergsbestigning

Filtrera på:

Destination

Se alla

Vad vill du uppleva?

Se alla

Budget per person

Upplev den mäktiga känslan med att bestiga berg i Afrika

Tänk dig att efter en hel natts vandring äntligen se solen sakta gå upp över horistonten samtidigt som du kliver upp på Kilimanjaros kraterkant. Efter flera timmars tuff vandring brant uppför och med ansträngd andning kan du äntligen se målet. Uhuru Peak, Afrikas tak och högsta punkt med sina 5 895 meter över havet. Det är en mäktig känsla att stå på toppen av berget och vara ovanför molntäcket. Du är högst upp på den afrikanska kontinenten i just det ögonblicket.

Har du kanske redan bestigit Kilimanjaro eller vill testa något annat ligger Kilimanjaros lillasyster och Tanzanias tredje högsta berg inte långt därifrån. Mt Meru med sina 4 566 meter över havet är ett annat fantastiskt äventyr. För en kortare bergsbestigning finns vulkanen Ol Doinyo Lengai, 2 962 meter över havet. 

Mount Kenya - Berget sträcker sig hela 5 199 meter över havet och dominerar vyn från fler mils håll. Det är Afrikas näst högsta berg efter Mount Kilimanjaro och formades för flera miljoner år sedan av en serie av vulkaniska eruptioner. Allt eftersom har kraterkanten eroderat och format ett flertal andra bergstoppar.

Rwenzoribergen, även kallade “Mountains of the Moon” – ligger på Ugandas västra sida mot Kongo-Kinshasas gräns. Mount Margherita är den högsta toppen på 5 109 meter över havet och är en del av bergsmassivet Mount Stanley. De ekvatoriala snötopparna är täckta av snö året runt medan de lägre delarna av bergen är täckta av hedlandskap, bambu- och fjällnära skog. Enorma ljungträd och färgstarka mossor förgyller bergssluttningarna i kombination med sagolika lobelior. Bergsklättring och vandring i bergen är av världsklass. Det tar omkring 8 till 11 dagar för en erfaren bergsbestigare att nå Rwenzoribergens högsta fjälltopp – Margherita. Vill du testa på att vandra, men avvara allt för stora utmaningar, erbjuds kortare och mindre avancerade turer till närliggande fjälltoppar.

I Malawi ligger Mulanjeberget som på det lokala språket kallas "chilumba mu mlengalenga" - ön i molnen. Berget har ett fascinerande ekosystem med över 500 unika djur- och växtarter. Området är känt som en het plats för biologisk mångfald. På toppen befinner ni er 3 002 meter över havet.


Privat- eller gruppbestigning

I våra program ordnar vi främst med privata resor. Det innebär att ni går själva med guide och bärare på våra bergsbestigningar och ni kan anpassa vandringen precis så den passar er grupp. Kilimanjaro är det enda berget som vi anordnar gruppresor till. Det är då en mindre grupp som går tillsammans. Det är en engelsktalande guide med men det går att ordna svensk guide om så önskas. 


Boende under turen

Beroende på vilket berg ni väljer att bestiga och hur många dagar turen tar varierar boendet något. På vissa rutter finns det små "huts" där du bor inomhus. Det är små stugor som endast rymmer två eller fyra sängar. Ett annat alternativ är tält. Tältens storlek beror på hur många ni är som går i sällskapet och det är inget ni behöver dela med andra.


Mat och vatten under turen

När ni gör en bergsbestigning på flera dagar ingår frukost, lunch och middag – tillsammans med vatten, kaffe, te och varm choklad. Vattnet får ni från bergets olika källor och det görs drickbart med reningstabletter. En kock som tillagar era måltider följer med er under hela vandringen. Om man har krav på specialkost, t.ex. allergi, glutenfritt, laktosfritt, veganskt/vegetariskt etc. är det viktigt att anmäla detta i förväg. Maten kommer att anpassas enligt era behov så gott det går. Men tänk på att all mat eventuellt inte finns att få tag på i det landet ni befinner er. I sådant fall kan det hända att man själv får ta med sig något specifikt hemifrån, som kocken sedan lagar åt en.

Utrustning

När det kommer till utrustning under bergsbestigning beror det mycket på vilket berg ni bestiger. Det är viktigt att ni har med er rätt kläder och skor för att klara både varmt och kallt väder. Sovsäck och liggunderlag ingår i vissa vandringar och om det inte gör det och ni inte har eget går det oftast att hyra på plats. Vi skickar alltid ut en rekommenderad packlista inför vandringen som ni kan ha till hjälp när ni förbereder er för resan.

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.