Starta din resa Mina sidor

Upplev de mäktiga Victoriafallen och Zambias otroliga vildmark

Upplev det bästa av de spektakulära Victoriafallen. Här får ni en guidad tur runt fallen och en sunset cruise på den pampiga Zambezi-floden.

Resan tar er sedan vidare till det orörda Zambia som bjuder på otroliga naturupplevelser i Kafue National Park. Här väntar klassisk safari, båtsafari och vandringssafari i vildmarken.

Upplevelser

Safari, Vackra landskap

Platser

Victoriafallen & Kafue Nationalpark

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Zambia är beläget i södra Afrika och är känt för att erbjuda unika safariupplevelser. Landet är hem åt flera av Afrikas vackraste vildmarksområden, däribland South Luangwa, Lower Zambezi och Kafue National Park. Förutom klassisk safari, är Zambia känd för sin vandringssafari.

Temperatur

Under den torra perioden, september till november, når temperaturen över 30°C. Regnperioden, december till april, är svalare och fuktigare. Oavsett säsong erbjuder Zambia behagliga temperaturer för att utforska dess mångfaldiga landskap.

Nederbörd

I Zambia är regnperioden från november till april, med mest nederbörd i januari och februari. Månaderna maj till oktober räknas som torrperiod, vilket skapar ett kargt landskap. Oavsett tidpunkt erbjuder Zambia härliga och spännande safariupplevelser.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Vid ankomst till Victoria Falls hälsas ni välkomna och körs till ert boende. Njut av en lugn eftermiddag på lodgen och se solnedgången gå ner över horisonten. Ladda era batterier och gör er redo för morgondagens äventyr. 

Idag besöker ni de berömda Victoriafallen. Det är en mäktig syn att se vattnet falla över 100 meter från sin högsta punkt. Detta fenomen beskrevs som "röken som dundrar" av den lokala stammen Kololo runt 1800-talet. Ni får en guidad tur av fallen och gott om tid att njuta av stunden. För er som önskar kan ni uppleva fallen från ovan med helikoptertur. Staden Victoria Falls erbjuder ett stort utbud av aktiviteter, både lugna och adrenalinfyllda. Ni avslutar kvällen på ert boende.

Måltider

Frukost

Njut av en lugn förmiddag på hotellet eller boka några av de aktiviteter som erbjuds av hotellet.

Senare på eftermiddagen blir ni hämtade för en flodkryssning på Zambezi-floden. Zambezi-floden är Afrikas fjärde största flod efter Nilen, Zaire och Niger. Det är möjligt att se flodhästar och krokodiler från båten och under de torra månaderna kan elefanter och antiloper ses vid flodens stränder eller simmandes till mindre öar.

Måltider

Frukost

Efter frukost och en lugn morgon körs ni över landsgränsen till Zambia och Livingstones flygplats för att vid lunchtid flyga över till Lusaka. Från Lusaka körs ni genom Zambias vackra landskap, en resa på lite över fyra timmar, innan ni når lodgen. Ni bor vackert vid Kafue River på Mukambi Safari Lodge. Väl framme väntar middag på er lodge i den Zambiska vildmarken. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Ni vaknar tidigt på morgonen. Efter en kopp kaffe eller te packar ni safarijeepen och ger er iväg på en tidig morgonsafari i parken. Tillsammans med er guide söker ni efter vilda djur. Det är en obeskrivlig upplevelse att se solen stiga upp över vildmarken. I Kafue finns möjligheter att se elefanter, giraffer, lejon, bufflar, leoparder, men även den ovanliga sabelantilopen som många anser vara den vackraste antilopen i Afrika. Ni anländer till den nya campen i tid för brunch. Njut av några lugna timmar i campen. Efter "eftermiddagste" väntar eftermiddagssafari i parken. Ni återvänder till campen i skymningen. Kvällen avslutas vid lägerelden efter middagen.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Tidigt på morgonen är det dags för morgonsafari och efter en kopp kaffe eller te ger ni er ut i parken. Safarin leds av professionella safariguider med unik kunskap om parken och dess djurliv. Ni återvänder till lägret för brunch och kopplar av vid poolen eller vilar i hängmattan.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter spännande och fantastiska dagar i centrala delar av Kafue är det nu dags att utforska de norra delarna av parken. Få turister har besökt dessa platser på grund av platsernas otillgänglighet. Busanga Plains är känd för sina stora slätter, våtmarker och rika djur- och fågelliv. Ni kör genom vildmarken på smala skogsstigar, på jakt efter vilda djur, och äter frukost ute i bushen, en upplevelse som är svår att beskriva. Ni anländer till Busanga Plains Camp vid lunchtid. Campen består endast av fyra tält och närheten till naturen är obeskrivlig. Koppla av och njut av omgivningarna innan det är dags för eftermiddagssafari.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Idag väntar fantastiska upplevelser i Busanga Plains. Ni ger er iväg på morgon- och eftermiddagssafariturer i öppna safaribilar. Om så önskas kan ni byta ut morgonsafarin mot en guidad bushvandring i området. Njut av vildmarken och den vackra naturen.

Måltider

Frukost, Lunch & middag

Efter en härlig frukost börjar ni er resa mot Mukambi Safari Lodge. Under resan letar ni efter vilda djur. Ni kommer fram till ert boende i tid för lunch. Koppla av och njut av en lugn eftermiddag innan det är dags för en båtsafari längs Kafue River. Efter solnedgången återvänder ni till lodgen för att äta middag.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukost börjar resan tillbaka mot Lusaka. Ni kör genom Zambias vackra landskap. I Lusaka checkar ni in på flyget till Sverige.

Afrikaäventyret är över för den här gången, och ni tar farväl av kontinenten som har gett er unika upplevelser och minnen för livet.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se


Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

 

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

 

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

 

Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

 

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

 

Mobil

Mobilen har bidragit ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 

 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

 

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats.

 

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se Dricks

Dricks är en del av kulturen i Zambia. Även om dricks är frivilligt, förväntas det också att man som resenär ger dricks olika situationer för att tacka för god service. Vi rekommenderar att ni dricksar er safariguide den sista dagen när ni lämnas flygplatsen. De flesta hotell och lodger har en "tipbox" som står i receptionen. Dricksen delas sedan mellan de som arbetar på lodgen.
- Safariguide, 10 - 15 usd per person per dag
- Boende, 3-5 usd per person och natt

Säkerhet

Befinner du dig i städer såsom Lusaka eller Livingstone är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni följer boendets riktlinjer och rekommendationer.

Strömavbrott är vanligt förekommande, även längre schemalagda avbrott i strömförsörjningen på grund av energibrist i landet. 

Läs mer om säkerheten i Zambia på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

 

Språk

Det officiella språket i Zambia är engelska. 

 

Tidsskillnad

Zambia och Sverige har samma tid under sommarhalvåret och under vinterhalvåret ligger Zambia en timme före Sverige.

 

Valuta

Valutan i Zambia är Zambisk kwacha (ZMW). De vanligaste kreditkorten blir mer och mer accepterade. I städerna kan man ta ut lokal valuta med kreditkort i ATM-terminal (ATM). På landsbygden och i parkerna finns det inga möjligheter att ta ut kontanter, därför är det viktigt att ta med kontanter när du reser från städerna. De flesta boende och restauranger accepterar betalning med VISA och Mastercard, ofta mot en avgift på 5%. Amerikanska dollar är också möjliga att använda som betalning.

 

Elektronik & Adapter

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, det innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Till Zambia behövs ingen adapter. 

 

Mobil

Önskar du att använda mobilen i Zambia är det bäst att höra med din mobiloperatör vilka kostnader som gäller. Det kan vara billigare att köpa ett e-sim via appen Airalo eller liknande.

 

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Svenska medborgare behöver inte längre visum till Zambia.

 

Klimat

Zambia ligger i tropisk och subtropiska klimatzoner, stora delar av landet ligger på höga höjder vilket gör att temperaturen ofta är behaglig och sval. Juni och juli som räknas till årets kallaste månader ligger på cirka 15–18 °C. Regnperioden börjar i regel i oktober, då även den varmaste årstiden börjar med medeltemperatur på 24–27 °C. Torrperioden sträcker sig från maj till september.

 

Svenska Ambassaden

 

Embassy of Sweden
P.O. Box 50264 Ridgeway
10101 Lusaka
Zambia

BESÖK OSS
Haile Selassie Avenue
Opposite Ndeke House
Longacres

TEL +260 211 42 61 00
FAX +260 211 25 40 49
E-POST ambassaden.lusaka@gov.se

 • Guidad tur till Victoriafallen
 • Sunset Cruise på Zambezi River
 • Flygbiljetter Livingstone - Lusaka
 • Engelsktalande guide/chaufför
 • ​Safari i Kafue National Park
 • Safari i Busanga Plains
 • Alla parkavgifter
 • Måltider enligt program
 • Boende enligt program
 • All transfer i programmet 

PRISET INKLUDERAR INTE

 • Flygbiljetter tur/retur Sverige
 • Dricks safariguide/chaufför, 10-15 USD per person/dag
 • Visum vid inresa till Zimbabwe, 30 USD per person

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler. 

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Stanley & Livingstone
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Steam Train Dinner Victoria Falls

Boka en middag på Victoria Falls Steam Train och res tillbaka till en svunnen tid med lyxiga ångtåg. Detta lyxiga ångtåg går till Victoria Falls Bridge och sedan ut till Jafuta Siding.

Helikoptertur över Victoriafallen

Den spektakulära helikopterturen över Victoriafallen är känd som "Flight of Angels". Du får se Victoriafallen från alla dess vinklar.

Bush Dinner

Att äta middag under stjärnhimlen med ljud från djuren i bakgrunden skapar ett magiskt ögonblick. Njut av en fantastisk kväll och skapa minnen för livet.

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.