Starta din resa Mina sidor

Bestig Tanzanias näst högsta berg

Denna resan tar dig upp på Mt Meru som är Tanzanias näst högsta berg med sina 4566 meter över havet. Att se soluppgången gå upp över horisonten samtidigt som du står på toppen med utsikt över Kilimanjaro är en unik upplevelse. Under fyra dagar går du och ditt resesällskap tillsammans med era guider och bärare längs upp längs vulkanen samtidigt som ni njuter av en otrolig utsikt, hemlagad och näringsrik mat och sover i stugor. 

Efter bestigningen av Meru kommer en belöning i form av storslagen safari i Tarangire National Park som är känt för sin vackra natur och många elefanter. Resan avslutas med sol och bad på paradisön Zanzibar.

Upplevelser

Bergsbestigning, Äventyr

Platser

Arusha, Mt Meru, Tarangire National Park, Zanzibar

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Ön Zanzibar tillhör Tanzania men har delvis självstyre. Kombinationen av fastlandet och ön i Indiska Oceanen är vår mest populära kombinationsresa som bjuder på fantastiska vildmarksupplevelser, kritvita stränder och spännande kulturupplevelser i Stone Town.

Temperatur

I norra Tanzania är det normalt sätt svalare än i de södra och östra delarna av landet på grund av att det är beläget på högre höjd. Zanzibar erbjuder varmt och tropiskt klimat året om med temperaturer som ofta överstiger 30°C.

Nederbörd

Den stora regnperioden både på fastlandet och på Zanzibar infinner sig normalt i april och maj även om det varierar lite beroende på vart i landet man reser. Under hösten infinner sig den lilla regnperioden som oftast innebär kortare tropiska regn.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Välkomna till Tanzania! När du och ditt resesällskap landar på Kilimanjaro International Airport blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. Därefter börjar resan mot ert boende i Arusha. Resan tar ungefär en och en halvtimme och blir starten på ert äventyr i Tanzania.

Måltider

Middag

Från: 1 500 m ö h till 2 500 meter över havet
Dagens etapp: Cirka 5-6 timmar 
Distans: Cirka 10 km 
Vägledande temperatur: Dagtid cirka 10 till 25 grader. Under natten cirka 10 grader. 
Ni blir upphämtade vid er lodge och körds till Arusha nationalparks högkvarter. Här registreras ni, därefter bli ni skjutsade till Momella Gate – ruttens startpunkt. På er ringlande vandring upp genom regnskogen har ni chans att se lustiga träd, vattenfall och djur. En beväpnad vakt kommer att gå med er hela rutten på grund av alla djur ni kan stöta på, såsom giraff, zebra, antilop, buffel och elefant. Efter ungefär en timmes vandring kommer ni fram till Fig Tree Arch, ett parasitiskt fikonträd som vuxit runt två träd och så småningom strypt dem. Nu återstår bara fikonträdet med ett enormt valv. Efter ytterligare en timme ungefär kommer ni till en flod under Maio Falls. Från Kitoto Camp har ni fantastisk vy över sjöar och storebror Kilimanjaro. Ni anländer vid grönskande Miriakamba Hut, där äter ni middag. Ni kan även ta en tur runt sluttningarna vilket är positivt för höjdacklimatiseringen. Här sover ni i trästugor.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Från: 2 500 till 3 570 meter över havet
Dagens etapp: Cirka 4 timmar (2 extra timmar för Little Meru)
Distans: Cirka  5 km 
Vägledande temperatur: 10-20 grader (dag), under 10 grader (natt och tidig morgon)
Efter frukost börjar dagens vandring. Ni lämnar regnskogen bakom er och kommer in ett landskap som präglas av reslig ljung och annan hedaktig vegetation. Från Miriakamba klättrar sig vägen ganska brant. Från toppen av Mgongo Wa Tembo (”Elefantens rygg”) har ni utsikt ner i kratern och upp mot branterna rakt under toppen. Ni kommer att känna att ju högre ni kommer, desto mer sjunker temperaturen. En tumregel kan vara att för varje tusen meter man tar, sjunker temperaturen med 6,5 grader ungefär. Vid Saddle Hut, där ni ska tillbringa natten, finns det möjlighet att gå till ”Little Meru” (3820 meter över havet). Ni får inte bara slående vy över kraterlandskapet och Kili, utan också god acklimatisering. Se till att lägga er tidigt så att ni är redo för vad som komma skall i morgon! Även denna natten spenderas i en trästuga. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Från: 3 570 till 4 566 till 2 500 meter över havet
Dagens etapp: Cirka 12 timmar
Distans: Cirka 16 km 
Vägledande temperatur: 5-25 grader (dag), -7 till 10 grader (och tidig morgon)

Ni väcks någon gång under natten (runt 01.30-02-00) och äter en lättare frukost – mot toppen! Vägen ni ska ta er på är stenigt brant och direkt klippig på sina ställen. Ganska snart stannar ni vid Rhino Point (3820 meter över havet och 4-5 timmar till toppen) för en kortare paus. Innan ni når toppen ska ni korsa en svindlande, smal väg längs kraterkanten. Med utsidans ”klättring”, och insidans klippor, erbjuder Mount Merus krater en av Östafrika mest spännande, hisnande vandringar! När ni når toppen Socialist Peak, 4566 meter över havet, håller solen på att gå upp över berget! Njut av den otroliga utsikten (om det inte är för mycket dimma) över kraterkantens klippor och över Ash Cone som reser sig från kratergolvet. Och vad kan slå synen med soluppgång över mäktiga Kilimanjaro? Ni tar samma väg tillbaka, till Saddle Hut, där ni äter lunch och vilar. Under dagen fortsätter ni ner till Miriakamba Hut där ni äter middag och sover.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Från: 2 500 till 1 500 meter över havet
Dagens etapp: Cirka 3 timmar
Distans: Cirka 10 km 
Ni fortsätter er väg neråt genom regnskogen, och har god chans att se vilda djur i den frodiga, vackra naturen. Dessutom har ni fin utsikt, både tillbaka till kratern och framåt ner i Arusha nationalparks slätter. Tillbaka igen, nere vid bergets fot äter ni en picknicklunch innan får ni skjuts till er lodge. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter en lugn frukost på ert boende börjar ni er resa mot Tarangire National Park. Tarangire är känd för sina fantastiska safariupplevelser. Parkens landskap varierar från öppen savann, skogsbeklädda områden, sumpmark, täta buskage, palmer och stora områden med de ikoniska baobabträden. Denna mångfald skapar en unik och fascinerande miljö.

I Tarangire väntar spännande safariäventyr. Tillsammans med er kunniga guide söker ni efter elefanter, giraffer, zebror, antiloper, lejon, geparder, hyenor, strutsar, bufflar och ett myller av andra vilda djur. Ni anländer till er camp i solnedgången. Njut av en lugn kväll vid lägerelden under den afrikanska stjärnhimlen.Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Ni vaknar upp till ännu en spännande dag på savannen. Tarangire National Park är berömd för sina stora elefantflockar, till antalet lever över 3 000 elefanter i parkens ekosystem. Det är en fantastisk plats för att följa dessa majestätiska djur i deras naturliga miljö. I Tarangire finns också de ikoniska Baobabträden, som imponerar med sina gigantiska dimensioner – en del av dem kan ha en diameter på över 5 meter.

Ni spenderar hela dagen i parken och utforskar dess skatter tillsammans med er erfarna guide. När solen sakta sänker sig över horisonten anländer ni till er camp där middag serveras. Återigen har en dag på savannen gått till ända.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter en god frukost går resan mot Arusha Airport för att därifrån flyga till Zanzibar. När ni landat på Zanzibar blir ni varmt välkomnade och körs till ert boende på denna tropiska ö. Här väntar nya äventyr och avkoppling. Njut av oförglömliga dagar på Zanzibar.

Måltider

Frukost

Njut av härliga dagar på Zanzibar. De närmaste dagarna spenderas i paradiset. Zanzibar är en ögrupp och en semi-autonom del av Tanzania. Zanzibar består av huvudöarna Unguja, som i dagligt tal kallas Zanzibar, Pemba och många mindre öar som ligger runt dessa. Kryddön Zanzibar, även känd som "Swahilikulturens vagga", erbjuder spännande historier, underbara människor och fina strandupplevelser.

Vill du ha slappa och lata dagar vid poolen och stranden eller fortsätta utforska och uppleva äventyr? På Zanzibar finns något för alla. Det finns en rad olika aktiviteter som vi rekommenderar, dessutom är det inte fel att kombinera vistelsen med en natt eller två i spännande Stone Town. Vi föreslår gärna ett innehållsrikt program till er. Men glöm inte att koppla av och njuta av platsen ni är på - paradiset. 

Måltider

Frukost

Njut av er sista dag på Zanzibar, ert äventyr går mot sitt slut och ni körs till flygplatsen i god tid innan ert flyg avgår.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

 

Kammarkollegiet

Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se

 

Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

 

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

 

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

 

Medicin och Sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kitt i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

 

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

 

Mobil

Mobilen har bidragit till ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov.  

 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

 

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats.

 

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Tanzania. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip-box” där ni kan lämna dricks vid avresa. Våra rekommendationer kring dricks i Tanzania:
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 1-5 USD per natt 

 

Infrastrukturskatt

På Zanzibar har myndigheterna infört en infrastrukturskatt på hotellövernattningar. Alla hotell måste ta ut extra skatt som betalas direkt till hotellet vid incheckning. Pris per person och natt är mellan 3-5 USD beroende på hotellets standard.

 

Säkerhet

Befinner du dig i städer i Tanzania såsom Arusha, Zanzibar Town eller Dar es Salaam är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. Läs mer om säkerheten i Tanzania på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga

 

Språk

Både i Tanzanias och på Zanzibar är nationalspråken är engelska och swahili.

 

Tidsskillnad 

Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

 

Valuta

Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS). Vid mindre köp är det oftast mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Tanzanian shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha, Stone Town på Zanzibar eller någon annan mindre stad. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till extra kontanter.

 

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

I Tanzania och på Zanzibar använder de sig av uttag Typ G, även kallad brittisk modell.

 

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas via Tanzanias e-visa service. Den officiella sidan hittar ni här.

 

Klimat

Tanzania har ett mycket tropiskt och härligt klimat, längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Tanzania är juli – september/oktober. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga. December till mars är de varmaste månaderna i Tanzania. Regnperioderna är desamma på Zanzibar men klimatet är mer tropiskt och temperaturerna ligger oftast upp mot 30 grader.

 

Svenska Ambassaden

Den Svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.
Adress: Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.

 • Tanzania
 • All transport i Tanzania
 • Privat huvudguide
 • Kock 
 • Bärare
 • Boende enligt programmet
 • Helpension under bestigning
 • Måltider enligt programmet
 • Kokt dricksvatten på Mt Meru
 • Alla parkavgifter
 • Privat fordon under safari
 • Privat guide under safari
 • Inrikesflyg Arusha - Zanzibar

PRISET INKLUDERAR INTE: 

 • Flygbiljetter tur/retur Sverige
 • Visum vid inresa till Tanzania, 50 USD per person
 • Dricks till guider och bärare: 150-200 USD per person
 • Dricks till safariguide/chaufför, 10 - 15 USD per dag, per person
 • Zanzibar infrastrukturskatt, 3 - 5 USD per person/natt

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler. 

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Tarangire Treetops
Läs mer >
Zanzibar Queen
Läs mer >
Tinga Tinga Masai Lodge
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Besök en massajby

Vi tar med er till en av massajbyarna som ligger i området. Här blir ni välkomnade och visade runt i byn, får se husen som de bor i och höra massajernas historia. Massajerna dansar och sjunger för er, och var inte förvånade om ni blir inbjudna att dansa. Det finns också möjlighet att köpa lokala produkter.

Snorkling på Zanzibar

Zanzibar bjuder på flera områden som är kända för sina vackra korallrev och rika på marint liv. Snorklingen går bra att boka på förhand eller på plats.

Luftballongssafari

Njut av svårslagna vyer när du glider över savannen i en luftballong. Det är en mäktig syn att se vildmarken från ovan. Äventyret avslutas med en champagnefrukost på savannen.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.