Starta din resa Mina sidor

Upplev det bästa av Uganda, möt landets bergsgorillor i Bwindi och upptäck nilens källor

Upplev det bästa av Uganda med spännande schimpansspårning i Kibale Forest National Park följt av Gorilla Trekking i Bwindi National Park. Att möta gorillorna i sin naturliga miljö är en av de häftigaste upplevelserna världen har att erbjuda. Under er timme hos gorillafamiljen är adrenalinet i kroppen ständigt närvarande. Resan avslutas sedan med fantastiska dagar vid Nilens källa i Jinja där det finns massor att göra för den som önskar men också möjlighet till avkoppling.

Upplevelser

Schimpansspårning, Gorilla Trekking, Nilens källor

Platser

Kibale, Bwindi, Nilen

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Uganda, i Östafrika, är en populär turistdestination och lockar besökare från hela världen som drömmer om att besöka de utrotningshotade bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable National Park. Landet erbjuder fantastiska miljöer med allt från regnskog till vulkanlandskap.

Temperatur

Med sitt läge vid ekvatorn är Ugandas temperaturer relativt stabila året om, i de södra delarna av landet är det normalt svalare på grund av att de flesta platserna är belägna på högre höjd medan klimatet längre norrut är torrare och varmare.

Nederbörd

Nederbördsnivåerna i Uganda varierar beroende på region. Regnsäsongen är vanligtvis från april till maj samtidigt som det är vanligt med lite nederbörd under hösten under oktober-november.

Gorilla Trekking

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Välkomna till Uganda. Väl framme på Entebbe International Airport välkomnas ni av vår lokala representant och körs till ert hotell. Njut av en lugn kväll på ert boende.

Måltider

Middag

Efter en god frukost körs ni till flygplatsen för att därifrån flyga till Kasese. När ni landar blir ni upphämtade och körs genom det vackra landskapet vid Kibale där ni ser små vackra vulkansjöar. Nu förstår in varför Winston Churchill beskrev Uganda som ”Afrikas pärla”. Kibale Forest National Park och dess regnskog har störst antal apor i Afrika. Här lever schimpanser och den utrotningshotade röda colobusapan för att bara nämna några. Från lodgen kan ni njuta av den otroliga utsikten över landskapet. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukost kör ni till porten till Forest National Park. När ni kommer fram till parken lämnar ni bilen och går in i skogen på schimpansspårning. Med stor sannolikhet kommer ni få se schimpanser, men detta kan inte garanteras eftersom djuren är vilda och lever i sin naturliga miljö. Det är en svårslagen upplevelse att vandra genom regnskogen. På eftermiddagen besöker ni Bigodi Swamp. Dessa våtmarksområden domineras av papyrus och har ett mycket rikt djurliv, framförallt olika fågelarter. Kvällen avslutas vid lägerelden under den afrikanska stjärnhimlen.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukost går flyger ni vidare mot Bwindi Impenetrable National Park. När ni landar på Kihihi airstrip möts ni upp och körs till ert boende. I Bwindi kommer ni att få se gorillor, ett oerhört fascinerande djur. Gorillorna ni besöker är familjegrupper och vandringens längd beror på var djuren befinner sig. I regnskogen kommer ni även få uppleva en mångfald av andra djur och fåglar. Här lever ett dussintal olika apor, över 100 däggdjursarter och mer än 350 fågelarter. I regnskogen växer dessutom 340 olika trädsorter. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Dagens äventyr börjar efter frukost. Ni körs till gaten för registrering och får en genomgång av er gudie. Därefter börjar en vandring, tillsammans med er guide söker ni efter gorillor i Bwindi Impenetrable National Park. Detta är utan tvekan en av höjdpunkterna på er resa och ni kommer med stor sannolikhet att få se gorillor. Parkvakterna och guiderna vet exakt var gorillorna befinner sig. Beroende på i vilket område gorillorna håller till kan dagens etapp ta mellan 3-8 timmar. Ni äter medtagen lunchlåda ute i regnskogen. Undvik att kasta skräp, mat eller andra saker i regnskogen, då detta kan förändra djurens naturliga levnadsätt. I Uganda lever en stor andel av de gorillor som finns kvar på jorden. Gorillastammen i Uganda har en positiv men långsam tillväxt.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Idag utforskar ni området runt ert boende. Naturen runt Bwindi är grön och frodig, längs bergsluttningarna växer te plantage blandat med böndernas odlingar. Livet på Ugandas landsbygd är enkelt. De flesta lever som bönder och odlar sina egna grödor. Landskapet är böljande och hela landet ligger från 1000 meter över havet vilket gör att klimatet är väldigt behagligt. Under eftermiddagen njuter ni av lugnet på ert boende och dess fantastiska miljö.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukost är det dags att checka ut och ta ett safariflyg tillbaka till Entebbe. När ni har landat blir ni upphämtade av vår lokala representant och körs till Jinja där ni blir välkomnade och checkar in på ert nya boende. Njut av ett härligt boende i direkt aslutning till Nilen. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Njut av härliga dagar i Jinja. Wildwaters Lodge ligger på Kalegala Island, en privat ö på Nilen. Ett unikt boende som man bara kommer till med båt. Här kan ni testa på adrenalinfyllda aktiviteter så som forsränning och bungy jump eller kanske något lugnare i stil med hästridning, paddla kajak eller testa fiskelyckan i floden. Det finns också fantastiska möjligheter till fågelskådning från boendet. Efter en fartfylld dag är det perfekt att varva ner på lodgens spa och samtidigt lyssna till ljudet från Nilen som forsar förbi i bakgrunden.

Måltider

All-Inclsuive

Afrikaäventyret är över för den här gången. Ni tar farväl av kontinenten som har gett er unika upplevelser och minnen för livet.

I god tid före flygavgång är det avresa från hotellet till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor
Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se.

Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

Mobil

Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats.

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se.Dricks

Dricks är en del av kulturen i Uganda. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip box” där ni kan lämna dricks vid avresa.

- Gorilla/Schimpansguide, 15 usd/person
- Safariguide, 5-10 USD per person och dag
- Boenden, 3-5 USD per natt

Säkerhet
Befinner du dig i städer i Uganda såsom Entebbe, Kampala eller Jinja är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Uganda på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.

Språk

Ugandas nationalspråk är engelska, swahili och luganda.

Tidsskillnad 

Uganda är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Valuta

Valutan i Uganda heter Ugandisk shilling (UGX). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Ugandisk Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Entebbes flygplats, i Entebbe, samt i Kampala. Det går också bra att betala med USD i hela Uganda. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Adapter behövs till Uganda och de använder sig av en typ G plug. Samma som i Storbritannien.

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador.  Visum köps elektroniskt före utresa här. Visum kan även köpas på Ugandas ambassad i Köpenhamn.

Klimat

Uganda har ett mycket tropiskt och härligt klimat, Vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Uganda är juni – augusti,  december - februari. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till februari är de varmaste månaderna i Uganda.

Gorilla Trekking

Under gorillasafari finns det regler som är viktiga att följa då vi besöker djuren i deras naturliga miljö. Om du är förkyld ska du inte delta på gorillasafarin. Du ska alltid hålla minst 5 meters avstånd till gorillorna. Om gorillorna skulle komma nära, undvik då ögonkontakt med djuren då detta kan uppfattas hotfullt. Det är inte tillåtet att använda kamera med blixt eftersom detta kan irritera djuren. Du får tillbringa 1 timme tillsammans med gorillaflocken. Det är inte heller tillåtet att ge djuren mat eller att lämna matrester.

Svenska Ambassaden

Den Svenska ambassaden i Uganda ligger i huvudstaden Kampala.

Adress
24, Lumumba Avenue, Nakasero, Kampala

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 22669
Kampala, Uganda

Kontaktuppgifter
Tel: +256 417 700 800
Fax: +256 417 700 801
E-post: ambassaden.kampala@gov.se

 • Uganda
 • Privat safariutrustad Landcruiser 
 • Engelsktalande guide 
 • All transport
 • Alla parkinträden 
 • Boende enligt programmet
 • Måltider enligt programmet
 • Fönsterplats och vatten under er safari

PRISET INKLUDERAR INTE: 

 • Flygbiljetter tur/retur Sverige
 • Visum vid inresa till Uganda, 50 USD per person
 • Dricks till safariguide/chaufför, 10-15 USD per person/dag

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler.

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Hotel Number 5
Läs mer >
Sanctuary Gorilla Forest Camp
Läs mer >
Nkuringo Bwindi
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Privat gorillatrekking

Söker du en privat upplevelse för dig och din familj. Då kan vi rekommendera att boka en privat gorilla trekking. Max storlek på er grupp är fortsatt 8 personer och minst 2 personer. Det är en svårslagen upplevelse att tillsammans med familjen få följa i gorillornas fotspår.

Teplantage

Lär dig om hur te odlas, plockas och traditionellt bearbetas. Du lär dig också 'svart', 'grönt' och 'vitt', te produceras. Smaka på de fina teerna i slutet av turen medan du tittar ut över landskapet.

Vandring Bwindi

Djupdyk in i Bwindi och upptäck dess hemligheter. Spenderar du 3 till 4 nätter i Bwindi kan vi rekommendera en vandring i Bwindi där du följer vattendragen i parken.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.