Starta din resa Mina sidor

Möt Rwandas bergsgorillor i vulkanlandskap

               Den här resan ger dig möjlighet att upptäcka bergsgorillorna i Volcanoes National Park, en resa som ger dig minnen för livet! 

Upplevelser

Gorilla Trekking

Platser

Kigali, Volcanoes National Park

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Rwanda är ett litet paradis i Östafrika, med sina mystiska regnskogar, dramatiska vulkaner och spektakulära insjöar väntar svårslagna upplevelser. En extraordinär destination som erbjuder möte med landets bergsgorillor och upplevelser mitt i Afrikas hjärta.

Temperatur

Att Rwanda ligger vid ekvatorn skapar behagliga temperaturer och ett härligt klimat året om. I det norra höglandet är det svalare, medan andra delar av landet omfamnar ett mer tropiskt klimat. Upptäck Rwandas varierande landskap och upplev dess vackra natur.

Nederbörd

Rwanda har två regnperioder årligen – mars till maj och oktober till november. Dessa regn ger näring åt landets frodiga landskap och biologiska mångfald. Under torrperioderna, januari-februari och juni-september, är nederbörden minimal. Oavsett när du väljer att resa bjuder Rwanda på fina upplevelser.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Välkomna till Rwandas huvudstad. När ni landar på Kigali International Airport välkomnas ni av er lokala representant. Ni körs sedan till ert boende och väl framme på hotellet går ni tillsammans med er lokala guide igenom ert kommande äventyr. 

Efter frukost börjar dagens äventyr och ni påbörjar er resa mot Volcanoes National Park & Musanze. Resan går genom Rwandas vackra landsbygd med åkerlandskap och byar. Ni äter en trevlig middag på lodgen. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukost börjar dagens äventyr. Tillsammans med er guide kommer ni att söka efter gorillor i Volcanoes National Park. I parken lever sju gorillafamiljer som får besökas av turister. Ni börjar dagen med genomgång och registrering vid RDB Tourism and Conservation Offices. Den här dagen är utan tvekan en av höjdpunkterna på er resa och ni kommer med stor sannolikhet att få se gorillor. Parkvakterna och guiderna vet exakt var gorillorna befinner sig. Beroende på i vilket område gorillorna håller till kan dagens etapp ta mellan 30 min - 4 timmar. Efter fantastiska möten med gorillorna i Volcanoes National Park återvänder ni till ert boende. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Ni äter frukost på lodgen innan ni lämnar Volcanoes National Park för att åka vidare till Kigali, Rwandas huvudstad. Efter härliga dagar ute i vildmarken och på landsbygden får ni nu uppleva en afrikansk storstad. Rwanda är ett av länderna med högst ekonomisk tillväxt i Afrika. Detta trots att det är knappt 30 år sedan som landet stod i fullständiga ruiner. Detta efter ett av de mest fasansfulla folkmord som världen skådat ägt rum. På eftermiddagen besöks Kigali Genocide Memorial och ni får lära er mer om landets historia och hur landet återhämtat sig efter folkmordet.

Måltider

Frukost

Njut av er sista dag i Rwanda, ert äventyr går mot sitt slut och ni körs till flygplatsen i god tid innan ert flyg avgår.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se


Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

 

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

 

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

 

Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

 

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

 

Mobil

Mobilen har bidragit till ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 

 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

 

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats.

 

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se Dricks

Dricks är en del av kulturen i Rwanda. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip box” där ni kan lämna dricks vid avresa.

- Gorilla/Schimpansguide, 20+ usd/person
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 3 - 5 USD per natt person och natt

 

Säkerhet

Rwanda anses vara ett av Afrikas säkraste länder. Det är dock ett fattigt land och viss kriminalitet förekommer i Kigali och resten av landet. Småstölder, inbrott och ficktjuveri förekommer och har ökat de senaste åren.  Väskryckningar från motorcykeltaxis förekommer. Detta och ficktjuveri är mest förekommande i områden där det rör sig mycket utlänningar. 

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Rwanda på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.  

 

Språk

Rwandas nationalspråk är engelska, swahili och franska och kinjarwanda. 

 

Tidsskillnad 

Rwanda har samma tid som Sverige när vi har sommartid, och är en timme före när vi har vintertid.

 

Valuta

Valutan i Rwanda heter Rwandisk Franc (RWF), ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Rwandisk Franc tar ni enkelt ut via uttagsautomat på flygplatsen, i Kigali eller i andra städer. Det går också bra att betala med USD under hela resan. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollarsedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta Hotellen/Lodger och Camper men detta kan variera beroende på täckning, därför är det viktigt att ha tillgång med tillräckligt av kontanter. 

 

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Ojordade uttag i Rwanda är av typ C och funkar med vanliga svenska ojordade kontakter (sk. Europlugg). Om du tar med dig jordade förbrukare (ex. många datorladdare) så behöver du en adapter för att ansluta dessa till Rwandas eluttag.

 

Mobil:

Önskar du att använda mobilen i Rwanda är det bäst att höra med din mobiloperatör vilka kostnader som gäller. Det kan vara billigare att köpa ett e-sim via appen Airalo eller liknande.

 

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Visumansökningar till Rwanda kan göras elektronisk här: https://www.migration.gov.rw/visa/visitors-visa. Från och med 1 januari 2018 kan samtliga länder även ansöka om visering på plats (visa on arrival). Ansökan görs vid ankomsten till Rwanda och visumet är giltig i 30 dagar.

 

Klimat

Rwanda har ett mycket tropiskt och härligt klimat. Vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Rwanda är juni – augusti,  december och februari. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till februari är de varmaste månaderna i Rwanda. 

 

Gorilla Trekking i Rwanda

Under gorillasafari finns det regler som är viktiga att följa då vi besöker djuren i deras naturliga miljö. Om du är förkyld ska du inte delta på gorillasafarin. Du ska alltid hålla minst 5 meters avstånd till gorillorna. Om gorillorna skulle komma nära är det viktigt att undvika  ögonkontakt med djuren då detta kan uppfattas hotfullt. Det är inte tillåtet att använda kamera med blixt då detta kan irritera djuren. Du får tillbringa 1 timme tillsammans med gorillaflocken. Det är inte heller tillåtet att ge djuren mat eller att lämna matrester.

 

Svenska ambassaden i Rwanda

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 6387
Kigali
Rwanda

 

Adress

Aurore House
Umuganda Boulevard
Kacyiru
Kigali

Tel +250 252 59 74 00
E-post ambassaden.kigali@gov.se

 • Rwanda
 • Privat guide - engelsktalande
 • Privat safarifordon
 • All transport i Rwanda
 • Alla parkavgifter
 • Boende enligt programmet
 • Måltider enligt programmet
 • Gorilla Trekking i Volcanoes National Park
 • Besök på Kigali Genocide Memorial

PRISET INKLUDERAR INTE:

 • Flygbiljetter tur/retur Sverige
 • Visum vid inresa till Rwanda, 50 USD per person
 • Dricks till safariguide/chaufför, 10-15 USD per person/dag

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler.

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Privat gorillatrekking

Söker du en privat upplevelse för dig och din familj. Då kan vi rekommendera att boka en privat gorilla trekking. Max storlek på er grupp är fortsatt 8 personer och minst 2 personer. Det är en svårslagen upplevelse att tillsammans med familjen få följa i gorillornas fotspår.

Chimpanstrekking Rwanda

Utforska Nyungwe Forest och upplev ett spännande möte med schimpanser och andra primater under en guidad vandring i parken.

Lokala marknader

Upptäck de färgstarka och livliga lokala marknaderna i staden. Det är verkligen en häftig upplevelse, här får du också möjlighet att handla traditionella hantverk och produkter.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.