Starta din resa Mina sidor

Äventyr i Uganda

Detta vackra land ligger mitt i Afrika; vid korset mellan öst och väst, norr och söder. Här finns rika och dimhöljda skogar, varmt klimat och stora slätter med vid himmel över sig. Vilda floder, lugna sjöar och ändlösa papyrusvåtmarker. Följ med på Gorilla Trekking, klassisk safari i Queen Elizabeth National Park, båttur på Kazingakanalen och schimpansspårning i Kibale!

Upplevelser

Schimpansspårning, Klassisk safari, Båttur på Kazingakanalen, Gorilla Trekking & Lake Mburo

Platser

Entebbe, Kibale, Queen Elizabeth National Park, Bwindi & Lake Mburo

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Uganda, i Östafrika, är en populär turistdestination och lockar besökare från hela världen som drömmer om att besöka de utrotningshotade bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable National Park. Landet erbjuder fantastiska miljöer med allt från regnskog till vulkanlandskap.

Temperatur

Med sitt läge vid ekvatorn är Ugandas temperaturer relativt stabila året om, i de södra delarna av landet är det normalt svalare på grund av att de flesta platserna är belägna på högre höjd medan klimatet längre norrut är torrare och varmare.

Nederbörd

Nederbördsnivåerna i Uganda varierar beroende på region. Regnsäsongen är vanligtvis från april till maj samtidigt som det är vanligt med lite nederbörd under hösten under oktober-november.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Välkomna till Uganda. Väl framme på Entebbe International Airport välkomnas ni av vår lokala representant och körs till ert hotell. Njut av en lugn kväll på ert boende.

Måltider

Middag

Efter en god frukost åker ni mot Kibale. Resan går genom vacker natur, vidsträckta höjder och frodiga jordbrukslandskap. Under eftermiddagen kommer ni fram till Kibale. Väl framme får ni se små vackra vulkansjöar. Ni kommer förstå varför Winston Churchill beskrev Uganda som ”Afrikas pärla”. Kibale Forest National Park är en vacker park och dess regnskog har flest antal apor i Afrika. Här lever schimpanser och den utrotningshotade röda colobusapan för att bara nämna några. Njut av en härlig eftermiddag på ert boende. Ni avslutar kvällen vid lägerelden. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

I dag ska ni delta i schimpansspårning i Kibale Forest National Park! Innan vandringen börjar kommer ni få information och lära er mer om schimpanserna och hur de lever i skogen. Efter vandringen återvänder ni till lodgen för att äta lunch, innan ni reser vidare till Queen Elizabeth National Park. Parken erbjuder en varierad naturlig miljö, från öppna savanner till regnskog samt våtmarker med växande papyrus och fascinerande kratersjöar. Här lever över 100 olika däggdjursarter som lejon, flodhästar, bufflar, leoparder och elefanter. I parken har det registrerats över 600 olika fågelarter, inklusive den sällsynta "Shoebill", Treskonebb. Detta gör Queen Elizabeth till den nationalpark med högsta registrerade biologiska mångfalden i världen.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Tidigt på morgonen börjar er safari. Ni åker in i parken på jakt efter lejon, elefanter och andra djur. Unikt för Queen Elisabeth National Park är möjligheten till att få se Uganda Kob, en gasell som i stort sett bara finns i Uganda, där av namnet. Efter några timmar återvänder ni till lodgen för att njuta av en god lunch. På eftermiddagen är det dags för nya äventyr då en båttur i Kazingakanalen väntar. Där finns flodhästar, och med lite tur kan ni få se elefanter och bufflar vid strandkanten. Det är häpnadsväckande hur lugna djuren är när ni kommer glidandes med båten. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukosten börjar resan mot Bwindi Impenetrable National Park. Ni åker sakta ut ur Queen Elisabeth och stannar självklart till om ni ser något spännande djur. Resan går genom ett vackert landskap med utsikt över Månbergen som ligger på gränsen mellan Uganda och Kongo. Ni kommer fram till er lodge tidigt på eftermiddagen, där kan ni vila er efter en lång resa. I Bwindi kommer ni att få se gorillor, ett oerhört fascinerande djur. Gorillorna ni besöker är familjegrupper och vandringens längd beror på var djuren befinner sig. I regnskogen kommer ni även få uppleva en mångfald av andra djur och fåglar. Här lever ett dussintal olika apor, över 100 däggdjursarter och mer än 350 fågelarter. I regnskogen växer 340 olika trädsorter. Ni avslutar dagen vid kvällsbrasan.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Denna förmiddag spenderar ni med att spåra en familj av gorillor. Detta är kanske höjdpunkten på er resa och chansen att se gorillor är nästan 100%. Parkvakter och guider vet alltid var gorillorna är. Dagens vandring genom den orörda regnskogen tar mellan 3 och 8 timmar, beroende på var gorillorna befinner sig. Det svala och fuktiga klimatet i bergsregnskogen är behagligt, nattemperaturen kan sjunka till cirka 10-12 grader. Ni klär er för dagen, börjar tidigt och tar med er en härlig lunch som ni äter ute i skogen. Men kom ihåg detta innan ni börjar vandringen: det är viktigt att inte slänga skräp, spotta på marken eller på annat sätt agera så att dessa sällsynta djur får sin livsmiljö förstörd. Åldersgränsen för gorillasafari är 15 år.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukost packar ni bilen och sätter kurs mot Lake Mburo. När ni anländer till Lake Mburo kommer ni att se små vackra vulkansjöar och förstå varför Winston Churchill beskrev Uganda som "Afrikas pärla".

Efter lunch är det dags för en båttur på sjön.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Det blir en sista safariresa ut ur parken och ni beger er därefter tillbaka till Entebbe. Ni stannar vid ekvatorn för obligatoriska fotografier. Ni anländer till flygplatsen i god tid före avgång.

Denna resa kan enkelt kombineras med många vackra stranddestinationer.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor
Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se.

Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

Mobil

Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats.

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se.Dricks

Dricks är en del av kulturen i Uganda. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip box” där ni kan lämna dricks vid avresa.

- Gorilla/Schimpansguide, 15 usd/person
- Safariguide, 5-10 USD per person och dag
- Boenden, 3-5 USD per natt

Säkerhet
Befinner du dig i städer i Uganda såsom Entebbe, Kampala eller Jinja är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Uganda på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga.

Språk

Ugandas nationalspråk är engelska, swahili och luganda.

Tidsskillnad 

Uganda är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Valuta

Valutan i Uganda heter Ugandisk shilling (UGX). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med USD. Ugandisk Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Entebbes flygplats, i Entebbe, samt i Kampala. Det går också bra att betala med USD i hela Uganda. Se till att ta med mindre valörer (1-5 dollar sedlar) då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Adapter behövs till Uganda och de använder sig av en typ G plug. Samma som i Storbritannien.

Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador.  Visum köps elektroniskt före utresa här. Visum kan även köpas på Ugandas ambassad i Köpenhamn.

Klimat

Uganda har ett mycket tropiskt och härligt klimat, Vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Uganda är juni – augusti,  december - februari. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till februari är de varmaste månaderna i Uganda.

Gorilla Trekking

Under gorillasafari finns det regler som är viktiga att följa då vi besöker djuren i deras naturliga miljö. Om du är förkyld ska du inte delta på gorillasafarin. Du ska alltid hålla minst 5 meters avstånd till gorillorna. Om gorillorna skulle komma nära, undvik då ögonkontakt med djuren då detta kan uppfattas hotfullt. Det är inte tillåtet att använda kamera med blixt eftersom detta kan irritera djuren. Du får tillbringa 1 timme tillsammans med gorillaflocken. Det är inte heller tillåtet att ge djuren mat eller att lämna matrester.

Svenska Ambassaden

Den Svenska ambassaden i Uganda ligger i huvudstaden Kampala.

Adress
24, Lumumba Avenue, Nakasero, Kampala

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 22669
Kampala, Uganda

Kontaktuppgifter
Tel: +256 417 700 800
Fax: +256 417 700 801
E-post: ambassaden.kampala@gov.se

 • Del av internationell grupp
 • Engelsktalande safariguide
 • Fönsterplats i safaribilen
 • Sjimpansspårning i Kibale
 • Safari i Queen Elizabeth National Park
 • Gorillaspårning
 • Boende enligt programmet
 • Måltider enligt programmet
 • Alla parkavgifter
 • All transfer enligt programmet 


PRISET INKLUDERAR INTE:

 • Flygbiljetter tur/retur Sverige
 • Dricks till safariguide/chaufför, 10 - 15 USD per person/natt
 • Visum vid inresa till Uganda, 50 USD per person

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler.

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Hotel Number 5
Läs mer >
Sanctuary Gorilla Forest Camp
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Fågelskådning Uganda

Uganda erbjuder kanske världens bästa fågelskådning med en omfattande mångfald av fågelarter. Landet har över 1 000 fågelarter, varav 150 endast återfinns i Uganda.

Vandring Bwindi

Djupdyk in i Bwindi och upptäck dess hemligheter. Spenderar du 3 till 4 nätter i Bwindi kan vi rekommendera en vandring i Bwindi där du följer vattendragen i parken.

Lokala marknader

Upptäck de färgstarka och livliga lokala marknaderna i staden. Det är verkligen en häftig upplevelse, här får du också möjlighet att handla traditionella hantverk och produkter.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv, skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.