Starta din resa Mina sidor

Upplev de världsberömda sanddynerna i Sossusvlei och det orörda Moçambique

Sossusvlei är en slående saltslätta som finns i den enorma Namiböknen. Området är särskilt känt för sina enorma sanddyner. Namib-Naukluft National Park är ett oexploaterat exempel på magnifik öken med sevärdheter som kommer att förbluffa dig.

Det vackra Moçambique är en av Afrikas mest spännande destinationer; orörd natur och tropiska stränder med utmärkta möjligheter för dykning.

Upplevelser

Vackra landskap, Fantastisk kultur & Strandsemester

Platser

Windhoek, Sossusvlei & Vilanculos

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Med vänliga och jordnära människor samt en otrolig mångfald av djur, växter och framför allt landskap, är Namibia en av de mest unika upplevelserna som Afrika har att erbjuda, medan Moçambique med sin spektakulära kustlinje längs Indiska Oceanen är en perfekt destination att avsluta ditt reseäventyr på.

Temperatur

Med ett genomsnitt på 300 soliga dagar per år är Namibia ett av världens soligaste länder. Klimatet är generellt sett torrt. I Moçambique varierar temperaturen tydliga årstider. Sommartid, november till april, är kustregionerna varma med dagstemperaturer över 30 grader och regn. Vintertid, maj till oktober, är dagarna soliga och behagliga med temperaturer kring 20-25 grader.

Nederbörd

Den torra säsongen i Namibia pågår från april till oktober, med huvudsakligen regn från november till mars. Nederbörden i Moçambique varierar med region och årstid. Sommartid, november till april, är kustregionerna regniga med tropiska stormar. Vintertid, maj till oktober, är det torrt och soligt.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

När ni ankommer till Windhoek blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. Ni packar er hyrbil, en 4x4 Toyota Hilux och kör till ert hotell i Namibias huvudstad. Under dagen kan ni göra nödvändiga inköp innan äventyret börjar. Kom ihåg att packa bilen full med vatten!

Avstånd Hosea Kutako International Airport - Windhoek Centrum: Cirka 45 minuter (48 km).

Efter frukosten börjar äventyret och ni påbörjar resan mot Kalahari Desert Area, Afrikas sydligaste öken. Det är en obeskrivlig känsla att köra genom Namibias torra och ödsliga landskap. Ni anländer till lodgen vid lunchtid. Eftermiddagen kan tillbringas vid poolen med utsikt över ett vattenhål där djur kommer för att dricka. I skymningen ger ni er ut på en game drive i reservatet. Dagen avslutas med en sundowner på en av kullarna i området, där ni ser solen gå ned över Kalahariöknen.

Måltider

Frukost & Middag

Ni äter en tidig frukost på lodgen innan ni påbörjar vandringen med den lokala urbefolkningen, "san bushmen". Ni får lära er mer om deras kultur och får en inblick i hur de överlever i öknen. Efter det serveras frukost på lodgen innan ni fortsätter resan mot Fish River Canyon. Landskapet är torrt och orört, vägarna i Namibia är ofta långa och raka. Aldrig tidigare har uttrycket "resan är målet" varit så sant. Det är svårt att inte beundra Namibias fantastiska natur och den vackra utsikten. Efter drygt fem timmars körning når ni lodgen och Fish River Canyon, som är Afrikas största canyon.

Måltider

Frukost & Middag

Dagens äventyr bjuder på en guidad utflykt till en av områdets bästa utsiktsplatser. Rörelser i kontinentalplattorna skapade sprickor i marken och lade grunden för världens näst största canyon. Fish River Canyon är 160 kilometer lång och 27 kilometer bred och vissa platser är 550 meter djupa. Fish River är också Namibias längsta flod. Njut av en lugn eftermiddag på lodgen och vid skymningen beger ni er ut på en Sundowner-körning. Det är en oslagbar upplevelse att se solen gå ned över detta underverk.

Måltider

Frukost & Middag

I dag sätter ni kurs mot de röda sanddynerna. Än en gång skapar Namibias torra och ödsliga landskap en nästan existentiell upplevelse. Resan går genom vildmark och åter vildmark. Efter cirka sex timmar når ni lodgen. Från boendet har ni utsikt över ökenlandskapet med bergskedjor i fjärran. Sanddynorna i Sossusvlei är kända över hela världen och är kanske Namibias mest berömda landmärke. De betraktas av många som ett av världens största underverk. Med en drink i handen ser ni solen gå ner vid horisonten, naturens skådespel lämnar ingen oberörd.

Måltider

Frukost & Middag

Ni börjar dagen tidigt för att nå Namib-Naukluft National Park och sanddynerna i Sossusvlei så tidigt som möjligt. Här möts den klara blå himlen och de röda sanddynerna, vilket gör detta till ett av Afrikas vackraste underverk och en dröm för fotografer. De mest berömda sanddynerna i området kallas Dune 45, Big Daddy (som ligger precis vid Deadvlei) och Big Mama. För er som söker en tuff utmaning finns möjlighet att bestiga en av dessa. Sedan besöker ni Deadvlei, där Namibias mest fotograferade träd finns. Ni återvänder sedan till lodgen efter fantastiska upplevelser i Namib-Naukluft.

Måltider

Frukost & Middag

Upptäck Sossusvlei. Om ni önskar kan ni flyga luftballong över sanddynerna. Det är en obeskrivlig upplevelse att se sanddynerna ovanifrån. När ni landar serveras en härlig frukost ute i vildmarken. Lodgen erbjuder en rad olika aktiviteter, koppla av vid poolen eller boka en spännande aktivitet.

Måltider

Frukost & Middag

Efter frukost börjar resan tillbaka till Windhoek. Ni kör till hotellet och njuter av er sista kvällen i Namibia.

Måltider

Frukost

Ni åker till flygplatsen tidigt på morgonen och checkar in på ert flyg till Vilanculos i Moçambique. Visumköp sker före bagagehämtning och transport till hotellet. Kom ihåg att passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresa. På flygplatsen blir ni välkomnade av vår lokala representant och körs till ert boende.

Vilanculos är en avslappnad stad med vackra stränder och kristallklart turkost hav. Staden erbjuder allt du behöver för en fantastisk strandsemester. Kuststaden har sin egen internationella flygplats och är en utmärkt bas för att utforska de idylliska öarna i Bazaruto-arkipelagen. Staden erbjuder bra dykning, ett brett utbud av boendealternativ och ett livligt nattliv. Besökare kan hoppa på en traditionell dhow och utforska den orörda Bazaruto-arkipelagen, utforska färska råvaror och lokala souvenirer på den livliga marknaden i stadens centrum eller tillbringa dagen med att koppla av i solen på någon av alla idylliska stränder. Andra populära aktiviteter inkluderar ridning, djuphavsfiske, kitesurfing, dykning, snorkling och segling.

Måltider

Frukost & Middag

Vackra Moçambique är ett av Afrikas mest spännande resmål med sin orörda natur och sina tropiska stränder som erbjuder utmärkta möjligheter för dykning. Ögruppen Bazaruto Archipelago strax utanför kusten är en skyddad nationalpark utan vägar, butiker eller turistattraktioner; ett paradis!

På Afrikas östkust hittar vi detta tropiska paradis med en imponerande kustlinje som sträcker sig över 2000 kilometer. Med sina idylliska stränder kantade av palmer, kristallklart hav och fantastisk mångfald av marint liv, är denna förtrollande afrikanska nation en idealisk destination för en äventyrssemester. Här kan ni uppleva solnedgångskryssningar, ridning, snorkling, delfinutflykter och dykning i världsklass. Tillbringa dagarna med att fördjupa er i den fascinerande lokala kulturen, beundra den imponerande koloniala arkitekturen och lära känna den vänliga lokalbefolkningen.

Måltider

Frukost & Middag

Afrikaäventyret är över för den här gången. Ni tar farväl av kontinenten som har gett er unika upplevelser och minnen för livet.

I god tid före flygavgång är det avresa från hotellet till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se


Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.


Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.


Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.


Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

 

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.


Mobil

Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 


Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.


Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats


Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se 

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Namibia och Moçambique. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide/chaufför dricks sista dagen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tips box", här kan ni lämna er dricks.

Namibia
- Safariguide, 100-200 NAD per person pch dag
- Boenden, 50-100 NAD per natt per person

Moçambique
- Boenden, 5 USD per natt per person

Säkerhet

Namibia och Moçambique är överlag trevliga länder att besöka där man i de flesta fall bemöts väl som turist. 

Däremot finns det en del saker som du bör tänka på när du vistas i länderna. Vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet samt ha god översikt över dina värdesaker. 

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten.

 Läs mer om säkerheten i Moçambique och Namibia på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

 

Språk

Det officiella språket i Namibia är engelska. 

Moçambiques nationalspråk är portugisiska. 

 

Tidsskillnad 

Under vinterhalvåret ligger både Namibia och Mocambique en timme före Sverige. På sommarhalvåret är det samma tid. 

 

Valuta

Valutan i Namibia är det Namibiska dollar (NAD) I Namibia går det bra att betala och ta ut med kort.

Moçambique Metical(MZM) eller nya Metical är den officiella valuta som används i Moçambique. I Moçambique rekommenderar vi att alltid ha kontanter till hands när ni ska betala något. 

 

Elektronik & Adapter 

Adapter behövs till Namibia och de använder sig av en typ D plug.

I Moçambique behöver ni ingen adapter. 

 

Pass & Visum

Vid resa till Namibia ska passet vara giltigt i minst 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas minst två tomma sidor i ditt pass för in- och utresestämpel. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Namibia har ingen visumplikt för svenska medborgare.

Från och med 1 maj 2023 kan resenärer med ordinarie svenskt pass ansöka om "turistvisum" vid ankomst till flygplatsen i Maputo. Avgiften kan betalas på plats med kontanter (MZN eller USD) eller med bankkort (Mastercard eller Visa). Det går även att registrera sig i förväg i Moçambiques E-visa portal, den hittar ni här.

 

Klimat

Sydafrikas klimat är mestadels varmt och torrt, men kan variera kraftigt i temperatur beroende på om det är vinter, sommar, natt eller dag. Namibia är ett av de soligaste länderna i världen med över 300 soldagar om året. Längs med landets kust rör sig Beguelaströmmen som skapar ett betydligt svalare klimat än det som råder inåt landet. Det är ofta fritt från moln i dessa trakter.

Moçambique ligger i det tropiska klimatbältet. Kustområdet är varmt med hög luftfuktighet på grund av den varma Moçambiqueströmmen som rör sig söderut längs kusten. Nederbörden i kustområdet inträffar vanligtvis mellan november och april (sommaregnsperioden) i samband med nordostmonsunen. Under februari och mars finns risk för cykloner, och vi rekommenderar inte resor till Moçambique under den tiden på året.

 

Internationellt körkort

Internationellt körkort krävs eller rekommenderas i Namibia.

Ni kan ansöka om internationellt körkort via Motormännens riksförbund:
https://msverige.se/internationellt-korkort/

 

Svenska Ambassaden i Mocambique


Postadress:
Embassy of Sweden
Av. Julius Nyerere 1128
C.P. 338
Maputo

Besöksadress: 
Av. Julius Nyerere 1128
Maputo

Ambassadens kontaktuppgifter:
Tel +258 21 48 03 00
Fax +258 21 48 03 90 +258 21 48 03 91
ambassaden.maputo@gov.se
migration.maputo@gov.se

Öppettider växeln:
Måndag-torsdag 08:30-12:30 och 13:00-16:00
Fredag 08:30-13:00

 

Svenska Ambassaden i Sydafrika

Sverige har ingen ambassad i Namibia och hänvisar därför till den svenska ambassaden i Sydafrikas huvudstad Pretoria.

Adress:
I Parioli Complex
1166 Park Street, Pretoria

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 13477
Hatfield 0028
Sydafrika

Ambassadens kontakuppgifter:
Tel: +27 12 426 64 00
Fax: +27 12 426 64 64
ambassaden.pretoria@gov.se
ambassaden.pretoria-visum@gov.se

 • Hyrbil under hela vistelsen: 4x4 Pickup
 • Boende enligt programmet
 • Måltider enligt programmet
 • Sundowner Drive i Kalahari
 • Bushmen Walk i Kalahari
 • Sundowner Drive vid Fish River Canyon
 • Guidad vandring i Fish River Canyon
 • Flygbiljett Windhoek - Vilanculos
 • 5 nätter på strandhotell
 • Flygplatstransfer i Vilanculos


PRISET INKLUDERAR INTE:

 • Flygbiljett tur/retur Sverige
 • Dricks till gudie 100-200 NAD per person
 • Visum vid inresa till Mocambique, 50 USD per person

 

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler. 

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

&Beyond Sossusvlei Desert Lodge
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Luftballong Namibia

Njut av svårslagna vyer när du glider över Namibias öken i en luftballong. Det är en mäktig syn att se ökenlandskapet från ovan. Äventyret avslutas med en champagnefrukost på sanddynerna.

Katamarantur

Upplev Namibias "klassiska" båtkryssning i en katamaran, sida vid sida med delfiner, sälar, pelikaner, valar. Njut av färska ostron, smörgåsar, mousserande vin och mycket mer.

Sandwich Harbour

Sandwich Harbor bjuder på adrenalin och fart. Din guide kör 4x4 genom sandynorna och längs med kusträmsan vid Namib-öknen. Utan tvekan en svårslagen upplevelse. 

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt skräddarsydd och exklusiv, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.