Starta din resa Mina sidor

Safari & tropiska stränder     

Upplev spännande safari i Pilanesberg och kustkulturen i Moçambique! Vackra Moçambique är en av Afrikas mest spännande destinationer med orörd natur och tropiska stränder som erbjuder utmärkta möjligheter till dykning.

Upplevelser

Safari & Strandsemester

Platser

Pilanesberg, Johannesburg & Vilanculos

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Moçambique är med sin spektakulära kustlinje längs Indiska Oceanen en perfekt destination att avsluta ditt reseäventyr på, medan Sydafrika passar dig som drömmer om att uppleva fantastisk safari, makalösa vyer och landskap samt mat och dryck av hög internationell standard.

Temperatur

I Moçambique varierar temperaturen tydligt med årstiden. Sommartid, november till april, är kustregionerna varma med dagstemperaturer över 30 grader och regn. Vintertid, maj till oktober, är dagarna soliga och behagliga med temperaturer kring 20-25 grader. I Sydafrika når sommartemperaturerna i Kapstaden cirka 25 grader, medan det i Kruger och KwaZulu-Natal ofta blir över 30 grader. Under vintern blir det sällan över 15 grader i Kapstaden, medan norra och östra delar av landet kan nå temperaturer på 20-25 grader.

Nederbörd

Nederbörden i Moçambique varierar med region och årstid. Sommartid, november till april, är kustregionerna regniga med tropiska stormar. Vintertid, maj till oktober, är det torrt och soligt. I Sydafrika och i Kapstaden faller det mest regn under vintermånaderna maj-april medans KwaZulu-Natal har mer jämn nederbörd över året, med en lite topp under november-februari. I Kruger regnar det mindre än i övriga landet, med mer regn under sommaren än vintern.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Välkommen till Sydafrikas största stad! När ni har ankommit till Johannesburg möter ni er chaufför och beger er mot vildmarken och Pilanesberg National Park.

Vakna upp till spännande dagar i vildmarken! Ni får se solen stiga upp över horisonten samtidigt som ni upplever spännande safari. Ni ger er ut på morgon- och eftermiddagssafari och letar efter de vilda djuren.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter en sista morgonsafari och en god frukost på lodgen åker ni tillbaka till Johannesburg. Här checkar ni in på flygplatsens hotell och har en lugn kväll innan morgonflyget nästa dag.

Johannesburg är Afrikas näst största stad och byggdes upp kring guldgruvorna och guldrushen på slutet av 1800-talet. Om ni vill utforska Johannesburg är Apartheid-museet, Hector Pieterson-museet, guidade turer för att se gatukonst och besök i Soweto populära aktiviteter.

Måltider

Frukost

Ni fortsätter resan med flyg till Vilanculos i Moçambique. Inköp av visum görs enkelt före hämtning av bagage och transport till ert hotell. Kom ihåg att passet måste vara giltigt i minst sex månader efter er ankomst. Ni blir välkomnade på flygplatsen och körs till ert boende.

Vilanculos är en spännande stad med fantastiska stränder och kristallklart hav. Staden erbjuder allt ni behöver för en underbar strandsemester. Kuststaden har sin egen internationella flygplats och är en utmärkt utgångspunkt för att utforska de idylliska öarna i Bazaruto-arkipelagen. Staden erbjuder god dykning, ett brett utbud av boendealternativ och ett livligt nattliv. Här kan du hoppa ombord på en traditionell dhow och utforska den orörda Bazaruto-arkipelagen, utforska färska råvaror och lokala souvenirer på den livliga marknaden i stadens centrum eller tillbringa dagen med att koppla av i solen på någon av de idylliska stränderna. Andra populära aktiviteter inkluderar ridning, havsfiske, kitesurfing, dykning, snorkling och segling.

Måltider

Frukost & Middag

Vackra Moçambique är ett av Afrikas mest spännande resmål med sin orörda natur och sina tropiska stränder som erbjuder utmärkta möjligheter för dykning. Ögruppen Bazaruto Archipelago strax utanför kusten är en skyddad nationalpark utan vägar, butiker eller turistattraktioner; ett paradis!

På Afrikas östkust hittar vi detta tropiska paradis med en imponerande kustlinje som sträcker sig över 2000 kilometer. Med sina idylliska stränder kantade av palmer, kristallklart hav och fantastisk mångfald av marint liv, är denna förtrollande afrikanska nation en idealisk destination för en äventyrssemester. Här kan ni uppleva solnedgångskryssningar, ridning, snorkling, delfinutflykter och dykning i världsklass. Tillbringa dagarna med att fördjupa er i den fascinerande lokala kulturen, beundra den imponerande koloniala arkitekturen och lära känna den vänliga lokalbefolkningen.

Måltider

Frukost & Middag

Afrikaäventyret är över för den här gången. Ni tar farväl av kontinenten som har gett er unika upplevelser och minnen för livet.

I god tid före flygavgång är det avresa från hotellet till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.
Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se

Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kitt i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

Mobil

Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används 

ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för att det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se 

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Sydafrika och Mocambique, dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide/chaufför dricks sista dagen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tips box” här kan ni lämna dricks vid avresa.

Mocambique:
- Safariguide, 5-10 usd per person per dag i Mocambiqu
- Boenden,  3-5 usd per person per natt

Sydafrika
- Safariguide: 100-200 rand per person och dag
- Boenden (städpersonal & recetion): 15-20 rand per person och natt
- Resturanger, barer och cafeér: 10-20% av notan 
- Om ni har hyrbil och tankar: 5-10 rand till personen som hjälper er
- Guidade turer: 100 rand per person 
- Taxi/Uber: 10% av notan 

Säkerhet

Både i Sydafrika och Mocambique bör ni vara uppmärksamma och försiktiga i trafiken, efter mörkrets inbrott och när du hanterar pengar eller värdesaker. 

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Sydafrika och Mocambique på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

Språk

Sydafrikas nationalspråk är engelska och afrikaans.

Mocambiques nationalspråk är portugisiska. 

Tidsskillnad 

Under vinterhalvåret ligger Sydafrika och Mocambique en timme före Sverige. På sommarhalvåret är det samma tid.

Valuta

Valutan i Sydafrika är Rand (ZAR). I Sydafrika går det bra att betala och ta ut med kort.

Mocambique Metical(MZM) eller nya Metical är den officiella valuta som används i Mocambique. I Mocambique rekommenderar vi att alltid ha kontanter till hands när ni ska betala något. 

Elektronik & Adapter 

Adapter behövs till Sydafrika och de använder sig av en typ M plug. 

I Mocambique behöver ni ingen adapter. 

Pass & Visum

Vid resa till Sydafrika ska passet vara giltigt i minst 30 dagar efter resans sista dag. Det ska finnas minst en blank sida i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Sydafrika har ingen visumplikt för svenska medborgare.


Från och med 1 maj 2023 kan resenärer med ordinarie svenskt pass ansöka om "turistvisum" vid ankomst till flygplatsen i Maputo. Avgiften kan betalas på plats med kontanter (MZN eller USD) eller med bankkort (Mastercard eller Visa). Det går även att registrera sig i förväg i Moçambiques E-visa portal, den hittar ni här.

Klimat

Under våra vintermånader (november-februari) är det sommarmånader i Sydafrika, i området kring Kapstaden får man då uppleva varma och soliga dagar, medan man i norra delarna av landet får uppleva varma dagar som kan följas med regnskurar. Under våra sommarmånader är klimatet i Sydafrika kyligt, det kan vara kallt och förekomma en hel del regnskurar. I norra delarna av landet är det torrt och soligt under dagarna, det kan förekomma frost under nätterna. Om man planerar sol & bad under sin vistelse i Sydafrika kan det vara viktigt att tänka på att det är två stora hav som möts strax söder om Kapstaden, den kalla Atlanten möter den varma Indiska Oceanen. Ett bra tips kan vara att planera in sol & bad vid Durban (Indiska Oceanen) istället för Kapstaden (Atlanten). Inrikesflyg mellan Kapstaden och Durban ligger på ca tusenlappen.

Mocambique ligger i det tropiska klimatbältet. Kustområdet är varmt med hög luftfuktighet på grund av den varma Mocambiqueströmmen som rör sig söderut längs kusten. Nederbörden i kustområdet inträffar vanligtvis mellan november och april (sommaregnsperioden) i samband med nordostmonsunen. Under februari och mars finns risk för cykloner, och vi rekommenderar inte resor till Mocambique under den tiden på året.

Internationellt körkort

Internationellt körkort krävs eller rekommenderas starkt.

Svenska Ambassaden i Sydafrika

Den svenska ambassaden ligger i Sydafrikas huvudstad Pretoria.

Adress
I Parioli Complex
1166 Park Street, Pretoria

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 13477
Hatfield 0028
Sydafrika

Ambassadens kontakuppgifter
Tel, fax, e-post:
Tel: +27 12 426 64 00
Fax: +27 12 426 64 64

E-post: ambassaden.pretoria@gov.se
ambassaden.pretoria-visum@gov.se

Svenska Ambassaden i Mocambique
Postadress
Embassy of Sweden
Av. Julius Nyerere 1128
C.P. 338
Maputo

Besök oss
Av. Julius Nyerere 1128
Maputo

Tel
+258 21 48 03 00

Fax
+258 21 48 03 90 +258 21 48 03 91

E-post
ambassaden.maputo@gov.se migration.maputo@gov.se

Öppettider växeln:
Måndag-torsdag 08:30-12:30 och 13:00-16:00
Fredag 08:30-13:00 • Boende enligt programmet
 • Måltider enligt programmet
 • Safari i Pilanesberg
 • Alla parkavgifter
 • Öppen safaribil med engelsktalende guide 
 • Flygbiljett Johannesburg - Vilanculos
 • 6 nätter på strandhotell
 • Alla transfers


PRISET INKLUDERAR INTE:

 • Flygbiljett tur/retur Sverige
 • Dricks till safariguide/chaufför, 100-200 ZAR per person/dag
 • Visum vid inresa till Mocambique, 50 USD per person

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler. 

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Hoyo Hoyo
Läs mer >
Nkomazi Private Game Reserve
Läs mer >
The Peech
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Vandringssafari

En vandringssafari ger dig en unik närhet till naturen. Tillsammans med beväpnad guide och ranger får du möta vildmarken till fots. Med fokus på att förstå och möta naturen från insekter och fåglar till större vilt som elefanter, giraffer och bufflar.

Bush Dinner

Att äta middag under stjärnhimlen med ljud från djuren i bakgrunden skapar ett magiskt ögonblick. Njut av en fantastisk kväll och skapa minnen för livet.

Bush Breakfast

Få upplevelser slår en frukost ute i vildmarken. Er frukost dukas upp på en avskild plats, där en privat kock tillagar er frukost. Njut av god frukost och spektakulära vyer.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt skräddarsydd och exklusiv, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.