Starta din resa Mina sidor

Upplev Afrikas varma hjärta

Malawi beskrivs som Afrikas bäst bevarade hemlighet - genuint vänligt, säkert och på många sätt Afrikas oupptäckta hjärta. En exklusiv destination som skiljer sig från sina mer kända grannar. Få unika safariupplevelser i Majete och Liwonde följt av avkopplande dagar vid Lake Malawi.

Upplevelser

Big Five Safari, Vackra landskap, Möten med lokalbefolkning

Platser

Majete Wildlife Reserve, Zomba Plateau, Liwonde National Park och Lake Malawi

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Malawi kallas ofta för "Afrikas varma hjärta" och ligger i sydöstra Afrika. Här väntar ett spännande äventyr bortom de klassiska turiststråken. Med hisnande landskap, rikt djurliv och lokalbefolkningens genuina gästvänlighet är Malawi utan tvekan en oupptäckt pärla.

Temperatur

Malawis temperatur varierar beroende på säsong och region. Under regnperioden, vanligtvis från november till april är det varmt och fuktigt med en genomsnittstemperatur mellan 20-25 grader. Torrperioden, från maj till oktober, präglas av soliga dagar och svala nätter med dagstemperaturer som kan överstiga 30 grader.

Nederbörd

Malawi har huvudsakligen nederbörd under regnperioden från november till april och landskapet blomstrar i grönska. Kraftiga regn kan dock leda till översvämningar. Torrperioden från maj till oktober präglas av soligt väder, perfekt för sol- och strandaktiviteter.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Ni anländer till Blantyre, och efter visum- och passkontroll blir ni hämtade av föraren och reser mot Majete Wildlife Reserve.

Resan tar ungefär två timmar. Lodgen är en av två lodger i detta område, vilket gör safariupplevelsen unik och spännande.

Måltider

Middag

De senaste åren har flera av Malawis naturområden förvandlats från försummade och sällan besökta parker med få djur till spännande Big 5-destinationer. Tack vare innovativa idéer inom parkförvaltning har Malawis parker förvandlats till en av de stora framgångshistorierna, där beståndet av djur- och växtarter ökar i stark kontrast till situationen för några år sedan när till exempel tjuvjakt var ett stort problem i landet.

Välkommen till en av Afrikas bäst förvaltade och minst turistiga nationalparker och reservat! Ni planerar dagen tillsammans med er guide och ni kan välja mellan aktiviteter som vandringssafari, båtsafari eller game drive.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

I dag beger ni er mot den vackra Zombaplatån. Här checkar ni in och avnjuter lunch på lodgen, som har en fantastisk placering på Zomba Plateau. Zomba Forest Lodge består av endast 4 rum och här välkomnas ni som gamla vänner. Slappna av i den vackra trädgården eller utforska närområdet. Lodgen är "off the grid" och all elektricitet kommer från solpaneler - kom ihåg att ladda era batterier innan ni kommer hit då det finns begränsade laddningsmöjligheter.
Måltider

Frukost, Lunch & Middag

I dag ska ni delta i en guidad tur på platån. Zomba Plateau är unik - en bergsplatå som sträcker sig 2000 meter upp i luften och har stora områden med cederträd, tallar och cypresser, medan vegetationen på andra ställen är vild och blandad. På platåns topp korsar floder varandra och ni kan uppleva både mullrande vattenfall och spegelblanka bergssjöar. Här möter ni babianer, gigantiska fjärilar och om ni har mycket tur kan ni även få syn på den sällsynta leoparden.

Förslag på andra aktiviteter:
Cykling och mountainbike
Vandring
Fågelskådning
Ridturer
Fyrhjuling och terrängfordon

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Från Zombaplatån beger ni er mot Liwonde, Malawis mest populära nationalpark. Med Shire River, som är Lake Malawis enda utlopp som flyter genom parken, är detta en utmärkt plats för båtsafari. Här kan ni få se elefanter, antiloper, svart noshörning, leoparder, lejon, krokodiler och en imponerande fågelskådning med nästan 300 arter.

Ni checkar in på den charmiga campen som ligger vid Shire Rivers strand. Campen är en fantastisk plats att uppleva Malawis vilda natur på. Här kan ni se krokodiler och flodhästar längs floden. Här hittar ni några av Malawis bästa guider, många av guiderna har varit här i flera år och kan berätta otroliga historier om hur parken har utvecklats under de senaste åren.

Om ni är nyfikna på Liwonde National Parks dolda pärlor rekommenderar vi även vandringssafari eller en cykeltur. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Liwonde National Park har en av de tätaste koncentrationerna av djurliv i Afrika! Det finns stora möjligheter att se många elefanter, eftersom parken huser en stor andel elefanter. Elefantpopulationen har ökat så mycket de senaste åren att det har blivit svårt för dem att överleva, vilket är anledningen till att några av dem har flyttats till andra parker.

I november 2019 genomfördes en fantastisk omlokalisering av 20 svartnoshörningar mellan parker i Sydafrika, Majete och Liwonde för att stärka populationen och förbättra den genetiska mångfalden. Omfattande åtgärder för att skydda dessa djur inkluderar luftövervakning, dagliga rangerpatruller och avancerad teknik.

Förutom stora flockar av elefanter har parken hundratals krokodiler och flodhästar, antiloper, zebror och bufflar.

Liwonde National Park är känd för båtsafari, där du får möjlighet att komma nära flodhästar och krokodiler, men också uppleva det fantastiska fågellivet. Det finns också möjlighet att göra game drives för att se en större del av området och komma närmare landlevande djur.

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Efter frukost är det nu dags att köra till kristallklara Lake Malawi. Med en labyrint av massiva undervattensklippor, ett otal färgglada ciklidfiskarter och lugnt, klart vatten, erbjuder nationalparken vad många anser vara en av de bästa platserna för färskvattenssnorkling och dykning i världen. Här kan ni välja att bo på avlägsna pärlor antingen på fastlandet eller på en av öarna.

Måltider

Frukost & Middag

Lake Malawi är en av flera imponerande sjöar i The Great Rift Valley. Den är den tredje största och näst djupaste sjön i Afrika, samt den åttonde största i världen. Den sträcker sig 580 kilometer från norr till söder och är 75 kilometer som bredast. Lake Malawi dominerar många aspekter av det malawiska vardagslivet, inklusive fiske, transport och turism.

Sjön har en egen nationalpark i det vackra området Cape Maclear. Parken inrättades för att skydda sjöns endemiska fiskarter och är det enda området i Malawi som är upptaget på Unescos världsarvslista.

Förutom att koppla av på de idylliska stränderna vid sjön eller att gömma sig på en liten klippig ö, finns det många aktiviteter i området.

Aktiviteter:
Snorkling
Dykning
Strandfotboll
Kajak och segling
Båtturer
Vattenskidåkning
Vindsurfing
Strandvolleyboll
Stjärnskådning

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Afrikaäventyret är över för den här gången. Ni tar farväl av kontinenten som har gett er unika upplevelser och minnen för livet.

I god tid före flygavgång är det avresa från hotellet till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se


Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

 

Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

Malawisjön anses vara en av få sjöar i Afrika utan Bilharzia. Bilharzia kan fortfarande förekomma i vissa områden, och är vanligast i smutsigt vatten. Om vattnet är klart är det oftast säkert. Läkemedlet Praziquantel kan köpas på de flesta apotek i Malawi och många tar denna kur bara för att vara på den säkra sidan. Prata med din husläkare eller vaccinationsmottagning om detta.

 

Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.

 

Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna.

 

Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

 

Mobil

Mobilen har bidragit till ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 

 

Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

 

Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats.

 

Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för att det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se Dricks

Dricks är en del av kulturen i Tanzania. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip-box” där ni kan lämna dricks vid avresa. Våra rekommendationer kring dricks i Tanzania:
- Safariguide, 10-15 USD per person och dag
- Boenden, 1-5 USD per rum per natt

Säkerhet

Befinner du dig i städer i Tanzania såsom Arusha eller Dar es Salaam är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan. När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till personalen om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i under dygnets mörka timmar. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Tanzania på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

 

Språk

Tanzanias nationalspråk är engelska och swahili. 

 

Tidsskillnad 

Tanzania är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

 

Valuta

Valutan i Tanzania heter Tanzania shilling (TZS). Ofta är det mer fördelaktigt att betala med lokal valuta än att betala med US dollar. Tanzanian Shilling tar ni enkelt ut via uttagsautomat på Kilimanjaro flygplats, i Arusha, Stone Town på Zanzibar eller någon annan mindre stad. Det går också bra att betala med USD i hela Tanzania. Se till att ta med mindre valörer, 1-5 dollar sedlar, då de är mest användbara. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

 

Elektronik & Adapter 

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

I Tanzania använder de sig av uttag Typ G, även kallad brittisk modell.


Pass & Visum

Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns någraskador. Visum köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum kan även köpas via Tanzanias e-visa service. Den officiella sidan hittar ni här

 

Klimat

Tanzania har ett mycket tropiskt och härligt klimat, längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Tanzania är juli – september/oktober. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till mars är de varmaste månaderna i Tanzania. 

 

Svenska Ambassaden

Den svenska ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersiella huvudstad, Dar es Salaam.
Adress: Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
+255 22 219 6555 (Migrationsärenden)
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.

  • Privat guide - engelsktalende
  • Privat safaribil
  • Måltider enligt program
  • Boende enligt program
  • Alla parkavgifter
  • All transfer i programmet

PRISET INKLUDERAR INTE:

  • Flygbiljetter tur/retur Sverige
  • Visum vid inresa till Malawi, 75 USD
  • Dricks till safariguide/chaufför, 10-15 USD per person/dag

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler. 

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Kuthengo Camp
Läs mer >
Kefi Hotel
Läs mer >
The Makokola Retreat
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Sundowner

Det perfekta sättet att avsluta en innehållsrik safaridag är med en klassisk sundowner medan man ser solen gå ned över savannen.

Bush Dinner

Att äta middag under stjärnhimlen med ljud från djuren i bakgrunden skapar ett magiskt ögonblick. Njut av en fantastisk kväll och skapa minnen för livet.

Bush Breakfast

Få upplevelser slår en frukost ute i vildmarken. Er frukost dukas upp på en avskild plats, där en privat kock tillagar er frukost. Njut av god frukost och spektakulära vyer.

ChatGPT

Drömmer du om något speciellt? Vi har kunskapen och erfarenheten som krävs för att skapa en helt exklusiv, skräddarsydd resa, precis som du vill ha den. Ta en titt på alternativen för denna resa eller boka ett möte med en av våra reseexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.