Starta din resa Mina sidor

Victoriafallen, Okavangodelat & Kapstaden 

Kombinera Zimbabwe, Botswana & Sydafrika. Upplev de majestätiska Victorifallen i kombination med den storslagna vildmarken i Botswana. I Botswana får ni en fantastisk safariupplevelse ni sent kommer att glömma och som avslutning på resan besöker ni vackra Kapstaden med utflykter till Table Mountain & Godahoppsudden

Upplevelser

Victoirafallen, Klassisk safari, Mokorosafari, Kapstaden

Platser

Victoriafallen, Chobe, Okavango, Kapstaden

När är bästa tiden att åka?

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Allmänt

Botswana är en oas i hjärtat av Afrika och lockar med sina oändliga vildmarksområden och rika djurliv. I Zimbabwe väntar en unik kombination av härliga naturupplevelser, från de mäktiga Victoriafallen till de vidsträckta savannerna och möten med Afrikas vilda djur. Sydafrika passar dig som drömmer om att uppleva fantastisk safari, makalösa vyer och landskap samt mat och dryck av hög internationell standard.

Temperatur

Botswana välkomnar gärna med soligt väder och med en genomsnittstemperatur som varierar mellan 20 och 30 grader året om. Zimbabwes temperaturer varierar med säsong och region. Sommartid, november till april, kan dagstemperaturerna i låglandet överstiga 30 grader, medan vintern, maj till oktober, är mildare och behagligare. I Sydafrika når sommartemperaturerna i Kapstaden cirka 25 grader, medan det i Kruger och KwaZulu-Natal ofta blir över 30 grader. Under vintern blir det sällan över 15 grader i Kapstaden, medan norra och östra delar av landet kan nå temperaturer på 20-25 grader.

Nederbörd

I Botswana präglas klimatet av låg nederbörd, särskilt under de torra vintermånaderna från maj till oktober. Zimbabwe upplever sin huvudsakliga nederbörd under sommarperioden mellan november och april, med regnande regnskogar och korta, intensiva skurar. I Sydafrika och i Kapstaden faller det mest regn under vintermånaderna maj-april medan KwaZulu-Natal har mer jämn nederbörd över året, med en liten topp under november-februari. I Kruger regnar det mindre än i övriga landet, med mer regn under sommaren än vintern.

Idag flyger ni från önskad flygplats. Låt äventyret börja!

Vid ankomst till Victoria Falls hälsas ni välkomna och körs till ert boende. Njut av en lugn eftermiddag på lodgen och se solnedgången gå ner över horisonten. Ladda era batterier och gör er redo för morgondagens äventyr. 

Måltider

Middag

Idag besöker ni de berömda Victoriafallen. Det är en mäktig syn att se vattnet falla över 100 meter från sin högsta punkt. Detta fenomen beskrevs som "röken som dundrar" av den lokala stammen Kololo runt 1800-talet. Ni får en guidad tur av fallen och gott om tid att njuta av stunden. För er som önskar kan ni uppleva fallen från ovan med helikoptertur. Staden Victoria Falls erbjuder ett stort utbud av aktiviteter, både lugna och adrenalinfyllda. Ni avslutar kvällen på ert boende.

Måltider

Middag

Idag korsar ni gränsen till Botswana och fortsätter in i Chobe National Park där ni bor vackert precis intill Chobe River. Parken är Botswanas nästa största park och har en av de största elefantpopulationerna i världen med ca 120 000 elefanter. Under eftermiddagen tar ni båten ut på Chobe River för en härlig safari i solnedgången, här kan ni få se flodhästar som ligger i vattnet och djur som kommer för att dricka längs med floden. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Chobe National Park i Botswana bjuder på en oförglömlig safari med både morgon- och eftermiddagssafari. Morgonsafarin tar dig genom den vackra vildmarken i soluppgången, när solens första strålar möter vildmarken. Ni återvänder till ert boende för några timmars vila och lunch. Under eftermiddagen väntar nya äventyr, antingen båtsafari eller klassisk game drive. Safari i skymningen skapar bästa förutsättningen för en lyckad safari. Dagen avslutas med middag på boendet, det är en fantastisk känsla att somna till ljudet av den afrikanska natten. 

Måltider

Frukost, Lunch & Middag

Under förmiddagen hämtas ni upp av er chaufför som kör er till flygplatsen i Kasane, varifrån ni flyger med safariflyg till Khwai i Okavango. När ni landar i deltat möts ni upp av en guide från er camp som tar er till ert nya boende. Redan under den sena eftermiddagen är ni ute på ert första äventyr. Tillsammans med er guide söker ni efter de vilda djuren i solnedgången. När ni återvänder till campen serveras middag.

Måltider

All - Inclusive

Tidigt på morgonen är det dags för dagens äventyr, efter en kopp kaffe eller te åker ni ut på dagens första Game Drive. Okavangodeltat bjuder på ett vackert landskap som består av skog, laguner, vattendrag och öar. Tillsammans med er guide söker ni efter de vilda djuren. Ni återvänder till er camp för frukost. Khwai är världsberömt för sitt rika djurliv och sina våtmarksområden. Njut av några lugna timmar på campen. På eftermiddagen väntar återigen upplevelser i vildmarken. Ni avslutar dagen vid lägerelden. 

Måltider

All - Inclusive

Njut av er sista morgon i vildmarken innan ni körs till landningsbanan för att flyga med safariflyg till Maun. Väl i Maun checkar ni in på ert direktflyg till Kapstaden. Vid ankomst till Kapstaden hälsas ni välkomna och körs till ert hotell. Här finns det mycket att göra om dagarna, god mat och bra shopping. Ni bor vackert och centralt i V&A Waterfront.

Måltider

Frukost

De närmaste dagarna har ni möjlighet att utforska en av världens bästa städer. Här möts berg och hav vilket bidrar till dramatiska vyer vart du än befinner dig. Kapstaden bjuder förutom på sin naturskönhet och sina vackra stränder på fantastiska vandringsleder, massor av kultur och historia, samt mat och dryck av allra högsta standard. Några av stadens höjdpunkter är utsikten från Table Mountain och Lions Head, stränderna i Camps Bay och Nordhoek, Farmers market i V&A Waterfront på helgerna, Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under många år, det färgglade kvarteret Bo-Kaap samt massor av god mat och fantastiska viner. Här finns verkligen något för alla och vi hjälper gärna till och tipsar om aktiviteter och restauranger utifrån era intressen och önskemål.

Måltider

Frukost

Ni njuter av er sista dag i Kapstaden. Under dagen kör vi er till flygplatsen i god tid innan ert flyg avgår från Cape Town International Airport.

Måltider

Frukost

Under dagen landar ni på önskad flygplats, stort tack för att ni anförtrodde oss att planera och genomföra er resa. Välkomna åter.

Resevillkor

Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se/resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se


Flygbiljetter

I de resorna som inte är på specifika datum (julresor, gruppresor och så vidare) är inte de internationella flygbiljetterna inkluderade i priset, ifall det inte tydligt framgår. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan se er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.


Vaccinationer

Det är viktigt att ni kollar upp vilka vaccinationer som krävs/rekommenderas inför er resa. Kontakta din vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.


Reseförsäkring

Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se.


Medicin och sjukvård

Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kit i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativtlåg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. Alla våra övernattningsställen i områden där det krävs har myggnät över sängarna


Bagage och vikt

Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Om ni flyger inrikes under er resa ber vi er att vara extra observanta, ofta gäller särskilda direktiv för inrikesflygen. Tex: 15 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.


Mobil

Mobilen har bidragit till ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har. Ett tips för dig som önskar använda mobildata är det oftast mest lönsamt att skaffa ett e-sim, google e-sim samt land så brukar det finnas flera olika leverantörer beroende på behov. 


Elektronik

Ute i vildmarken är det många lodger och tältcamper som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer och solceller. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert safariprogram efter era önskemål. Många små tältcamper får sin el via solceller, och även om det inte finns 220–240 V i tältet brukar det finnas möjlighet att ladda elektronisk utrustning i receptionen. När ni bor i anslutning till städerna har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.


Klädsel under safarin

När man är på safari är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra safarilodger gäller ingen särskild klädkod. Ute på safari är det viktigt att tänka på att inte klä sig i skrikiga färger utan välja kläder som smälter in. Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man läsa på som resenär inför resan och vår rekommendation är att följa de riktlinjer som finns på plats


Införsel till Sverige

Du är själv ansvarig för det som du för med dig in i Sverige. Läs mer på www.tullverket.se 

Dricks

Dricks är en del av kulturen i Sydafrika, Botswana och Zimbabwe. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide/chaufför dricks sista dagen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tips box” här kan ni lämna dricks vid avresa. 

Sydafrika
- Safariguide: 100-200 ZAR per person och dag
- Boenden (städpersonal & recetion): 15-20 ZAR per person och natt
- Resturanger, barer och cafeér: 10-20% av notan 
- Om ni har hyrbil och tankar: 5-10 ZAR till personen som hjälper er
- Guidade turer: 100 ZAR per person 
- Taxi/Uber: 10% av notan 

Botswana

- Safariguide, 8-10 USD per dag per person
- Boenden, 1-5 USD per person per natt

Zimbabwe

- Safariguide, 10-15 USD per person per dag
- Boenden, 1-5 USD per person per natt

Säkerhet

I Sydafrika bör ni vara uppmärksamma och försiktiga i trafiken, efter mörkrets inbrott och när du hanterar pengar eller värdesaker. 

Botswana är allmänt sett ett tryggt resmål dock ska man alltid iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna i städer under dygnets mörka timmar.

Befinner du dig i städer såsom Harare är vår rekommendation att iaktta en generell försiktighet och vaksamhet, och undvika att gå runt på gatorna under dygnets mörka timmar. Behöver ni taxi kan ni boka det med hjälp av oss eller via hotellet. Undvik att ta en taxi ute på gatan.

När ni är på safari och bor ute i parkerna är det viktigt att ni säger till en vakt om ni vill lämna lodgen/tältet ni bor i. Vilda djur kan vara i närheten. 

Läs mer om säkerheten i Sydafrika, Botswana och Zimbabwe på Sweden Abroad, notera att alla UDs reseråd är anpassade för den som reser utan arrangör. När ni reser med oss så ser vi till att planera resan på tryggaste möjliga sätt och vi arrangerar inga resor till områden som UD avråder ifrån eller som vi själva inte anser vara trygga. 

 

Språk

Sydafrikas nationalspråk är engelska och afrikaans.

I Botswana talar man engelska och setswana.

Det officiella språken i Zimbabwe är engelska, shona och sindebele. 

 

Tidsskillnad 

Sydafrika,Botswana och Zimbabwe har alla samma tid. Under vinterhalvåret ligger de en timme före Sverige. På sommarhalvåret är det samma tid som i Sverige. 


Valuta

Valutan i Sydafrika är Rand (ZAR). I Sydafrika går det bra att betala och ta ut med kort.

Valutan i Botswana är Pula. I Botswana går det bra att betala och ta ut med kort. I Botswana är det vanligt att man använder amerikanska dollar vid dricks och betalning.

Valutan i Zimbabwe är för tillfället amerikanska dollar (USD). Det råder brist på kontanter (USD) i Zimbabwe och möjligheten att ta ut pengar i bankomater är mycket begränsad. Utländska kort accepteras inte för kontantuttag, däremot kan de accepteras som betalningsmedel i vissa affärer. Obs att möjligheten att betala med kort är begränsad, speciellt utanför Harare. Det högsta kontanta beloppet som är tillåtet att föra ut ur landet är 1 000 USD vilket kontrolleras vid gränsövergångar. Tänk på att på grund av den dåliga ekonomiska situationen i landet har vissa sjukhus infört krav på kontant betalning även vid akutvård, och även om patienten har reseförsäkring.


Elektronik & Adapter 

Adapter behövs till Sydafrika och de använder sig av en typ M plug. 

Den sydafrikanska standarden (typ M) är vanligast i Botswana. Även den brittiska standarden (typ G) förekommer. Mindre vanligt, även om den finns ibland, är den indiska standarden (typ D). På vissa lodger och hotell finns det “multiuttag” som även fungerar med svenska kontakter, observera att dessa inte brukar jorda de förbrukare du använder.

I Zimbabwe finns två primära uttag, "Type G" British BS-1363 och "Type D" Indian BS-546 5 amp.

 

Pass & Visum

Vid resa till Sydafrika, Botswana och Zimbabwe ska passet vara giltigt i minst 30 dagar efter resans sista dag. Det ska finnas minst en blank sida i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några skador. Varken Sydafrika eller Botswana har visumplikt för svenska medborgare Botswana har dock krav på uppvisande av en returbiljett. Svenska medborgare behöver visum till Zimbabwe och visumet utfärdas vid inresa mot betalning (cirka 30-55 USD).


Klimat

Under våra vintermånader är det sommarmånader i Sydafrika, i området kring Kapstaden får man då uppleva varma och soliga dagar, medan man i norra delarna av landet får uppleva varma dagar som kan följas med regnskurar. Under våra sommarmånader är klimatet i Sydafrika kyligt, det kan vara kallt och förekomma en hel del regnskurar. I norra delarna av landet är det torrt och soligt under dagarna, det kan förekomma frost under nätterna. Om man planerar sol & bad under sin vistelse i Sydafrika kan det vara viktigt att tänka på att det är två stora hav som möts strax söder om Kapstaden, den kalla Atlanten möter den varma Indiska Oceanen. Ett bra tips kan vara att planera in sol & bad vid Durban (Indiska Oceanen) istället för Kapstaden (Atlanten). Inrikesflyg mellan Kapstaden och Durban ligger på ca tusenlappen.

Klimatet i Botswana är subtropiskt med temperaturer upp till 40 °C om sommaren (december – mars). Om vintern kan temperaturen på natten däremot nå under noll på vissa ställen. Nederbörden varierar beroende på var i landet man befinner sig, och faller huvudsakligen i perioden november till mars. 

Det tropiska klimatet mildras i Zimbabwe av dess höga belägenhet och är därför mestadels subtropiskt. Landets centrala delar ligger på en högplatå 1000 m.ö.h. Regnperioden förekommer under sommarmånaderna (nov - mars) men varierar kraftigt från område till område. I vissa delar i syd, exempelvis vid Limpopobäckenet, faller det väldigt lite regn.

 

Internationellt körkort

Internationellt körkort krävs eller rekommenderas starkt. 

I Botswana är det kvar på internationellt körkort.

Internationellt körkort krävs. Zimbabwe har vänstertrafik. Försiktighet bör därför iakttas om man är ovan vid att köra på vänster sida av vägen. Det är lag på att använda bilbälte och det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör.

Ni kan ansöka om internationellt körkort via Motormännens riksförbund:
https://msverige.se/internationellt-korkort/

 

Svenska Ambassaden i Botswana

Sverige har ingen ambassad i Botswana utan man hänvisar istället till den svenska ambassaden som ligger i Sydafrikas huvudstad Pretoria.


Svenska Ambassaden i Sydafrika

Den svenska ambassaden ligger i Sydafrikas huvudstad Pretoria.

Adress:
I Parioli Complex
1166 Park Street, Pretoria

Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 13477
Hatfield 0028
Sydafrika

Ambassadens kontakuppgifter:
Tel, fax, e-post:
Tel: +27 12 426 64 00
Fax: +27 12 426 64 64

E-post: ambassaden.pretoria@gov.se
ambassaden.pretoria-visum@gov.se

 

Svenska Ambassaden i Zimbabwe

Sveriges ambassad i Zimbabwe ligger i landets huvudstad, Harare.

Adress:
32 Aberdeen Road Avondale, Harare

Postadress:
Swedish Embassy in Harare
P.O. Box 4110
32 Aberdeen Road Avondale
Zimbabwe

Ambassadens kontakuppgifter:
Tel: (+263) (4) 302 636
Fax: (+263) (4) 302 236
E-post: ambassaden.harare@foreign.ministry.se

 • Safari i Botswana
 • Mokoro-safari
 • Walkingsafari
 • Safari i jeep
 • Engelsktalande guide 
 • All transport
 • Alla parkinträden 
 • Boende enligt programmet
 • Måltider enligt programmet 

PRISET INKLUDERAR INTE: 

 • Flygbiljetter tur/retur Sverige 
 • Visum vid inresa till Zimbabwe, 30 USD per person 
 • Dricks till safariguide/chaufför, 10-15 USD per person/dag

Det lilla extra 

Är du en person som gillar att unna dig det lite extra? Här nedan listar vi både några uppgraderingsförslag på olika boenden samt aktiviteter som kan ge en minnesvärd resa och några extra minnesvärda upplevelser. Självklart är detta bara ett kort urval, vi ger gärna förslag på fler. 

 

Uppgradera ert boende

Det har tagit oss många år att hitta våra destinationers bästa boenden. Koppla av vid poolen på en drömmig resort eller få ditt livs tältupplevelse mitt i vildmarken. På våra resor vaknar du på din bästa sida, oavsett. För dig som önskar det lilla extra finner du här några av de boenden som du kan uppgradera till. Meddela oss gärna i bokningsförfrågan om du är intresserad av en uppgradering.

Chobe Game Lodge
Läs mer >
The Clarendon Fresnaye
Läs mer >
Stanley & Livingstone
Läs mer >

Lägg till aktiviteter

Att resa till Afrika är en magisk upplevelse som skapar minnen för livet. För dig som önskar finns möjlighet att förgylla dagarna med något extra minnesvärt. Nedan har vi listat de mest populära aktiviteterna under din resa. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Robben Island

Robben Island, den unika symbolen mänskliga triumf över motgång, lidande och orättvisa, med en rik 500 år gammal historia. En fängslade och spännande upplevelse.

Taffelberget

Ett besök på Taffelberget är obligatoriskt när du är i Kapstaden. Bergets högsta punkt är Maclear's Beacon, som sträcker sig 1086 meter över havet. Ni kan välja att vandra upp eller ta linbanan.

Helikopter över Okavango

Att flyga med helikopter över Okavango är en svårslagen upplevelse. Du får se hur djuren rör sig över vildmarken och vidden av Okavango. När du ser deltat från ovan får du ytterligare en dimension på din safariresa.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Kika på tillvalen till denna resa eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Redo att börja planera din egen safariupplevelse?

Tack för din förfrågan!

Våra safariexperter återkommer snart med reseförslag som tar dig närmare ditt stora äventyr.

Fyll i dina uppgifter och beskriv gärna de önskemål som du har för er resa, så tar vi fram ett skräddarsytt programförslag för er.

Drömmer du om något särskilt? Vi har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa en helt exklusiv och skräddarsydd resa, exakt som du vill ha den. Hör av dig till mig direkt eller boka ett möte med en av våra safariexperter >

Josef Khaled, VD Safariresor
Josef Khaled,
VD Safariresor

Prenumerera på inspiration och resenyheter

Dröm dig bort med vårt populära nyhetsbrev, fullmatat med inspiration och restips inför ditt nästa stora äventyr.

Tack!

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.